fbpx
Kanta-Häme

Sotkalinna päivittyy talkoovoimin

Hämeen Härkätien notkossa näkyy puiden lomasta erikoinen valkoinen rakennus.

Rengon Finlandiataloksikin kutsuttu Sotkalinnan tanssilava ei ole näkynyt tielle asti vuosikymmeniin. Rakennuksen ympäriltä hakatut puut ovat nyt pinoina ympäri pihaa.

Sisällä Sotkalinna-säätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Laulajainen ohjeistaa remontoijia keittiössä, kun tanssisalin puolella säätiön hallituksen jäsenet ja talkoolaiset asentavat verhoja ikkunoihin.

Parin kuukauden remontti on nyt loppusuoralla. Sotkalinnan remontti on yksi niistä kohteista, joille Linnaseutu ry on antanut Leader-rahoitusta

Remonttia ei saada silti tehtyä pelkällä hankerahoituksella. Lisää remonttirahaa saadaan, kun säätiö myy pihalla odottavat pöllikasat.

Sähköasentajasta näkyy vain jalat, kun hän tutkii tikkaiden päällä keittiön katonrajaa.

Tanssilavan sähköt ovat pääosin 60- ja 70-luvuilta, joten niitä on jo aikakin uusia. Vuosien varrella ruostuneet lamput vaihdetaan ja samalla lisätään valaistusta tanssisaliin sekä esiintymislavalle.

Keittiö on niellyt suurimman osan remonttiajasta, koska siitä haluttiin sopivampi myös pitopalveluiden käyttöön. Säätiö toivoo lavalle lisää yksityistilaisuuksia, koska tanssilavan ylläpitoon menee tuhansia euroja vuodessa.

Vuonna 1965 rakennettua Sotkalinnaa on remontoitu vuosien varrella vähitellen, ja nykyinenkin remontti nielee suuren summan.

Säätiö ei enää jaa urheilustipendejä, koska kaikki tapahtumista ja tilavuokrista saadut voitot menevät tanssilavan ylläpitoon.

Viime vuonna Sotkalinnaa pyörittivät vuokralaiset, mutta nyt vastuu on taas Sotkalinna-säätiöllä.

Entisten vuokralaisten toiveesta lavalle ei ollut varattu yksityistilaisuuksia täksi kesäksi, joten aika oli sopiva remontille.

Tanssisaliin remontin tieltä siirretyillä pöydillä on sotienaikaista rekvisiittaa. Talkoohulinan keskellä on käynnissä näytelmäharjoitukset.

Renko-seura esittää jokakesäisen paikallishistoriaa luotaavan näytelmänsä kahdesti Renkoviikolla.

Ohjaaja Pekka Anttila kiittelee Sotkalinnaa siitä, että lava on katettu. Kesäteatterivieraat uskaltavat siis tulla paikalle myös sadesäällä.

Ensi viikolla loputkin tavarat saadaan paikoilleen, ja valmista pitäisi olla lauantain Markkinatansseihin mennessä.

Sotkalinnan lavalla ovat esiintyneet suuret nimet Dannysta Paula Koivuniemeen. Renkoviikolla tanssiväelle esiintyvät Eini ja Boogie.

– Toivotaan, että ihmiset lähtevät satamäärin liikkeelle. Eini on nyt kovassa huudossa, Laulajainen sanoo.

Markkinatanssit jäävät kuitenkin kesän ainoiksi. Laulajaisen mukaan säätiö ei halua eikä pysty kilpailemaan alueen muiden tapahtumien kanssa.

– Seudulla on paljon tansseja, messuja, konsertteja ja markkinoita. Ihmisillä on jo liikaakin valinnanvaraa, joten tansseja ei kannata järjestää päällekkäin samankaltaisten tapahtumien kanssa.

Sotkalinnan tansseihin mahtuu tuhatkunta pyörähtelijää, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtumiin on saapunut enintään 650 tanssijaa.

Säätiö aikoo myös jatkossa järjestää vain muutaman tapahtuman kesässä, ja vapaita viikonloppuja tarjotaan perhe- ja yritysjuhliin. HÄSA

Menot