Kanta-Häme

Sotkalinnan tanssilattia täyttyy taas

Rengon Sotkalinnan lavalla tanssitaan vuosien odottelun jälkeen jälleen läpi kesän. Kesäperjantaiset lavatanssit pyörähdellään vauhtiin 5. kesäkuuta tangokuningatar Saija Tuupasen ja Ex-miesten tahdein. Tähtiesiintyjiä riittää aina syyskuulle saakka.

Rengon Finlandiataloksi ristitty upea lava innosti Kanta-Hämeen järjestyksenvalvojat -järjestön aloittamaan tanssien pyörittämisen. Idea syntyi vasta huhtikuun lopulla, mutta lyhyestä varoitusajasta huolimatta tanssilavan vuokraaminen onnistui.

Lavalla pyöritetään säännöllisiä perjantaitansseja, mutta täydellä teholla vasta ensi vuonna.

– Tänä kesänä Sotkalinna on heinäkuussa varattu jo ennalta sovituille häille ja yksityistilaisuuksille, joiden lomaan mahtuvat onneksi yhdet perjantaitanssit, kertoo toimitusjohtaja Tomi Aittola Kanta-Hämeen järjestyksenvalvojista.

Kanta-Hämeen järjestyksenvalvojat ja lavan omistava Sotkalinna-säätiö ovat talkoilla kaataneet jo pihapuita, tyhjentäneet putkan ja pystyttäneet uuden aidan, mutta työtä riittää vielä.

– Olemme tehneet kovan urakan, että onnistuimme näin lyhyellä varoitusajalla saamaan huippuesiintyjiä. Kun olemme kiertäneet järjestyksenvalvojina tansseissa, on suhteita syntynyt, Aittola kertoo.

Lavalla esiintyy orkestereita, joiden perässä moni tanssipari kulkee lavalta lavalle.

Saija Tuupasen lisäksi tanssitaan Antti Ahopellon ja Etiketin, Taikakuun ja Juha Metsäperän, Henkan ja Kulkurien sekä Hurman tahdeissa.

Säätiön lavan 50-vuotistansseissa kesäkuun lopulla soittaa Charlies ja Rengon markkinatansseissa Teemu Harjukari ja Taivaanrannan maalarit.

Kun järjestyksenvalvojien, järkkärien, työkeikat vievät usein tansseihin, ajatus oman toiminnan pyörittämisestä syntyi kuin luonnostaan.

Tomi Aittola, Teemu Laitamäki, Timo Järvi ja Torsti Pohjanvirta ovat haudutelleet ideaa jo pari vuotta katsastellen sopivaa paikkaa.

– Sotkalinna on kuin suomalainen kesäunelma: komea, valkea rakennus lammen rannalla ja kaiken lisäksi kymppitien varrella.

Tomi Aittola nauraa, että kaiken lisäksi Sotkalinnan tansseista tulee varmasti Suomen turvallisin tapahtuma – pitäähän sitä turvallisuusalan koulutusta antava järjestö.

Lavan omistavan Sotkalinna-säätiön toiminnanjohtaja Anne Laulajainen riemuitsee uudesta tanssiyrittäjästä.

Viikoittaiset tanssit käynnistyvät sopivasti lavan juhliessa 50-vuotista taivaltaan.

– Tämä oli 1960-luvulla Etelä-Suomen suurin tanssilava ennen kuin Lohjalle valmistui Tanhuhovi. Tansseihin myytiin tuhansia lippuja. Nykysäännökset eivät salli niin isoa määrää, mutta tuhanteen tämä riittää hyvin, Laulajainen kertoo.

Vaikka lava on ollut joka kesä suosittu juhlapaikka ja Renko-viikon sydän, tanssilattiaa on kulutettu säännöllisesti vain Markkinatansseissa.

Renkolaisille joka perjantain tanssit olisivat tervetullut lisä vilkastuttamaan kunnan kesää. Aikanaan 1960-luvulla lava rakennettiin tuomaan eloa omalle kylälle.

Urheiluseura Länsi-Rengon Esa rakensi talkoovoimin arkkitehti Heikki Aitolan suunnitteleman lavan, joka valmistui vuonna 1965.

– Puinen lava muistuttaa hämmästyttävästi Alvar Aallon suunnittelemaa Finlandia-taloa, joka valmistui kuitenkin vasta kuusi vuotta myöhemmin. Onkohan Aalto saanut ideoita Aitolan työstä, sitä ei vielä ole saatu selvitettyä, Anne Laulajainen miettii.

Lava veti hyviä orkestereita ja väkeä pitkään Hämeestä aina Urjalaa myöten.

Toiminnan hiljennyttyä rakennuksen ylläpito siirrettiin vuonna 1995 perustetulle Sotkalinna-säätiölle. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic