Kanta-Häme

Sotkuisista pihoista annettu kymmeniä siivouskehotuksia

Runsaan vuoden aikana Hämeenlinnan kaupunki on jakanut noin 35 siivouskehotusta kiinteistöille, joissa on laiminlyöty yleisiä siivousmääräyksiä.

Kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malvialan mukaan siivouskehotukset johtuvat usein siitä, että pihalla säilytetään jätettä. Useimmiten korjauskehotukset koskevat piha-alueella säilytettäviä autonromuja.

– Lain tulkinnan mukaan kaikki käytöstä poistettu tavara on jätettä. Piha-alueet eivät ole jätteiden säilyttämistä varten, Malviala toteaa.

Laki edellyttää siisteyttä

Jätelain sekä maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kiinteistöjen pihat täytyy pitää siisteinä, eivätkä ne saa turmella yleistä maisemaa. Lisäksi pihalla säilytettävä irtaimisto ei saa vaarantaa paloturvallisuutta.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Petri Talikan mukaan pihan jätteet ovat joskus sytyttäneet rakennuksia palamaan, jos palo on päässyt leviämään.

– Yleensä katselmuksissa kehotetaan siivoamaan liian lähellä taloa olevat tavarat pois. Joskus polttopuitakin on kehotettu siirtämään. Muutamissa tapauksissa pihan romu on hankaloittanut pelastushenkilökunnan pääsyä alueelle, Talikka sanoo.

Malviala lisää, että usein siivouskehotuksia annetaan myös rakennustarvikkeille, jotka ovat remontin jäljiltä jääneet pihoille. Lisäksi laki edellyttää, että asuinrakennukset on pidettävä ulkoisesti siistissä kunnossa. Ukaaseja on annettu siis myös rapistuneista maalipinnoista.

Uhkasakot yleensä tehoavat

Siivouskehotukset saavat alkunsa usein siitä, että naapuri valittaa kaupungille sotkuisesta pihasta.

Sirkku Malvialan mukaan kaikki viralliset valitukset ovat julkisia, joten naapuriporun pelko voi vähentää valitusten määrää. Nimettömät vihjeet käsitellään, mutta hitaammin.

– Lain mukaan maiseman on aiheutettava haittaa, jotta siitä annetaan siivouskehotus. Jos yksikin naapuri valittaa, niin ehto täyttyy. Säännöt ovat samat niin maaseudulla kuin kaavoitetuilla asuinalueilla, Malviala sanoo.

Mikäli pihaa ei kehotuksen jälkeen siivota, kaupungin lakimies voi antaa uhkasakon tai teetättämisuhan. Kaupungin lakimiehen Miia Luukon mukaan uhkasakot ovat lähes aina tepsineet.

– Sakko liikkuu 5 000:n ja 20 000 euron välillä. Harvoin on sakkoja jouduttu maksamaan, ja pienkiinteistöille sakot ovat harvinaisempia, Luukko sanoo.

Uhkasakon antaminen ei välttämättä korjaa tilannetta, mutta sakko on peruuttamaton. Hämeenlinnan seudulla on kerran edetty korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, kun kiinteistön purkukehotusta ei haluttu noudattaa.

– Sotkuiset pihat työllistävät virkamiehiä paljon aivan turhaan. Laki edellyttää omakotitalon omistajia pitämään pihansa siistinä. Jos siihen ei pysty, kannattaisi muuttaa kerrostaloon, rakennusvalvontapäällikkö Malviala toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic