Kanta-Häme

Soudun aamuvuorolaiset

 

Tuula Kuusinen ja Matti Aro kuuluvat siihen kaartiin, joille eläkepäivät toivat mahdollisuuden aktiiviseen liikkumiseen. Molemmat liikkuivat paljon ja tiuhaan jo työvuosinaan – jaksaakseen kaiken kiireen keskellä.
 
– Fyysinen harjoittelu mahdollisti työssä jaksamisen. Kun harjoittelusta sai aina hyvän olon, nyt eläkkeellä on suorastaan riemukasta liikkua paljon, lähes ”työkseen”, Tuula Kuusinen sanoo.
 
Hän liikkuu käytännössä päivittäin jonkun liikuntalajin parissa, sisäsoutu on talvella yksi kovan kunnon ylläpitäjä. 
 
Matti Arolle sisäsoutu on päivittäinen aamunavaus, sillä liki jokaisena arkipäivä Aro suuntaa Hämeenkaaren alakerrassa sijaitsevaan Hämeenlinnan Ladun harjoitussaliin.
 
– Kaksi tuntia kerrallaan, siitä päivä lähtee reippaasti liikkeelle, Aro puhaltaa soutuvetojensa välissä.
 
Kaksikko suostuu keskeyttämään aamuharjoituksensa siksi aikaa, että päällimmäiset asiat harrastuksesta ehditään puhua alta pois.
 
Parinviikontakaisissa sisäsoudun 2 000 metrin SM-koitoksissa molemmat hankkivat yli 60-vuotiaissa kultaisen mitalin. Matti Arolla mitalin kiiltoa on kaapissa runsaasti jo entuudestaan: 4 SM-kultaa, 3 hopeaa ja 3 pronssia.
 
Eikä Tuula Kuusinenkaan ollut ensimmäistä kertaa mitalipallilla, sillä nyt on kasassa yksi jokaisen väristä SM-mitalia.
 
– Seuraavaksi on vuorossa 500 metrin ja kymmenen kilometrin SM-soudut, Aro pohtii.
 
Sisäsoudussa eivät matkatkaan lopu kesken, kun eivät ne lopu järvien aalloilla. Sisäsoutajat kilvoittelevat muun muassa puolimaratonilla ja täysmaratonilla. Maratonin Matti Aro on repinyt parhaimmillaan kahden tunnin ja 54 minuutin tuntumaan.
 
– Sulkavan soudut on lajin suomalaisille harrastajille se ykköspaikka, sinne kaikki mielivät, kaksikko kertoo.
 
Hämeenlinnan Latu on mukana muun muassa kirkkoveneellä.

Ikä painaa jo aktiiveja

Hämeenlinnan Ladun soutujaosto keskittyy kesäaikana kirkkovenesoutuun. Mukaan pääsevät miehet ja naiset omiin joukkueisiinsa, on myös sekajoukkue, mutta harrastusmahdollisuus myös kuntosoutajille.
 
– Nyt on nähtävissä harrastajien akkautuminen ja ukkoutuminen. Kaikille tulee joka vuosi yksi vuosirengas lisää. Nuorempia harrastajia ei ole kovinkaan paljon viime vuosina tullut. Sijaa kyllä on, Kuusinen ja Aro vakuuttavat.
 
Samalla syntyy epäilys, että osaavatko suomalaiset edes kunnolla soutaa?
 
– Eivät kaikki. Kyllä veneessä on joskus täytynyt opastaa ihan istumasuunnasta alkaen, Tuula Kuusinen naurahtaa.
 
Kilpasoutu vetää kilpaurheilijoita nuorimmista alkaen, mutta kilpakuntoilun tapaiseen harrastukseen ei valtavia massoja hakeudu.

Ei pelkkää hiihtoa ja soutamista

Hämeenlinnan Latu on iso liikuntayhdistys, jäseniä on nykyisellään noin tuhat.
 
– Vaikka seuran nimessä on Latu, niin toiminta ei ole pelkkää hiihtämistä tai soutamista, Kuusinen ja Aro painottavat.
 
Nykytilanteen mukaan yhdistys ilmoittaa harrastuslajeiksi seuraavat: avantouinti, geokätkeily, hiihto, kävely, lentopallo, lumikenkäily, melonta, mölkky, patikointi, perheliikunta, pyöräily, retkeily, retkiluistelu, sauvakävely, soutu ja vaellus.
 
– Meillä on lisäksi aktiivinen vanhusten ulkoiluttajaporukka, joka liikuttaa liikuntarajoitteisia vanhuksia ulkoilemassa.
 
Hämeenlinnan Ladun perinteisiin kuuluvat myös lapin retket sekä ruska- että talviaikana.
 

Päivän lehti

8.4.2020