Kanta-Häme

Soukola ihmettelee Itellan oikeutta avata kirjeitä

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen kansanedustaja Ismo Soukola on huolissaan suomalaisen kirjesalaisuuden säilymisestä. Soukola ihmettelee, miten on mahdollista, että suomalaisten posteja avataan Virossa.

Soukola teki tiistaina eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Itellan oikeudesta avata yksityishenkilöiden kirjelähetyksiä.

– Millä perusteella valtion omistama Itella Oy katsoo olevansa oikeutettu loukkaamaan Suomen perustuslaissa säädettyä kirjesalaisuutta ja mihin toimiin ministeri aikoo ryhtyä asian saattamiseksi lainmukaiselle tolalle?, kysyi Soukola kirjallisessa kysymyksessään.

Soukolan kysymys kuuluu viestintä- ja liikenneministerin toimialaan.

Soukolan kirjallisen kysymyksen takana ovat tiedot siitä, että Itella Oy avaa yksityisten henkilöiden lähettämiä kirjeitä ja skannaa ne Itellan digitointipalvelua käyttäville vakuutusyhtiöille, pankeille ja muille toimijoille. Itellan tytäryhtiö Itella Information Oy avaa ja skannaa suomalaisten kirjeitä Virossa.

Soukolan mielestä vakuutusyhtiöille ja pankeille osoitetuissa posteissa on yleensä yksityisyyden suojaan kuuluvia arkaluontoisia tietoja kirjeen lähettäjän taloudellisista ja terveydellisistä seikoista. Näiden tietojen päätyminen ulkopuolisten käsiteltäväksi – vaikkakin vain skannauksen ajaksi – ei voida Soukolan mukaan pitää hyväksyttävinä. (HäSa)