Kanta-Häme

Soukola: Kumpi on poliisille raskauttavampaa seksi vai rattijuopumus?

Hämeenlinnalaiskansanedustaja Ismo Soukola (ps.) kiinnitti torstaina huomiota poliisien saamien tuomioihin. Itsekin poliisina ennen kansanedustajan uraansa työskennellyt Soukola on jättänyt kirjallisen kysymyksen yhdenvertaisuudesta virka-asemaan perustuen.

Hän nostaa kysymyksessään esimerkiksi suojelupoliisista potkut saaneen poliisin, joka oli harrastanut seksiä virka-autossaan virka-aikana. Soukola kysyy, onko tuomio kohtuuton.

– Konstaapelitasoinen poliisi saa potkut, kun harrastaa sakkotuomion tuonutta seksiä kahvitauolla työaikana, mutta päällikkötason poliisimies on saanut jatkaa virassaan rattijuopumustuomiostaan huolimatta. Näitä kahta esimerkkitapausta verrattaessa kansalaisen oikeuskäsitys pitää rattijuopumusta vakavampana tekona, Soukola toteaa.

Poliisilain mukaan poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa.

Soukola muistuttaa, että myös päällystöön, alipäällystöön ja miehistöön kuuluvat virkamiehet ovat yhtä lailla poliiseja.

– Päällystöön kuuluvan poliisimiehen syyllistymistä rikokseen voi ja pitää arvioida ankarammin kuin miehistöön lukeutuvan poliisimiehen tekemää vastaavaa tekoa, hän toteaa.

Soukola kysyy poliisiasioista vastaavalta sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.), mihin toimiin hän aikoo ryhtyä, jotta virassa toimivien poliisien tekemien rikkomusten seuraamukset olisivat yhdenvertaiset.

– Onko Suomessa virka-asemaan perustuva kaksoisstandardi mitä tulee poliisien irtisanomisperusteisiin? Luoko matalampi virka-asema matalamman kynnyksen irtisanomiseen? Soukola kysyy torstaina päivätyssä kirjallisessa kysymyksessään. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020