Kanta-Häme

Soukola: Niinistö sumutti eduskuntaa

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Ismo Soukola (ps.) kritisoi presidentti Sauli Niinistön kansanedustaja- ja ministeriaikaista toimintaa. Soukolan mukaan Niinistö toimi lupaustensa vastaisesti silloin, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja rahaliittoon.

Hänen mukaansa ennen vuoden 1994 EU-äänestystä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toiminut Niinistö vakuutti äänestäjille ja eduskunnalle, ettei samalla päätöksellä luovuta markasta ja liitytä rahaliittoon, vaan asiasta päätettäisiin myöhemmin erikseen oman lakialoitteen muodossa.

– Kansa äänesti siten kuin äänesti, ja Suomi liittyi Unioniin. Sitten oikeusministeriksi noussut Sauli Niinistö perui aiemmat lausuntonsa ja ilmoitti, että euroon liittymisestä päätettiinkin jo EU-liittymislakiäänestyksessä, Soukola muisteli perjantaina eduskunnassa pitämässä puheenvuorossaan.

Hänen mukaansa hallitus jatkaa nyt samoilla linjoilla EU:n talous- ja rahaliittoa koskevan esityksen käsittelyssä.

– On erittäin luonteva jatkumo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Sauli Niinistön aloittamalle ja oikeusministeri Sauli Niinistön jatkamalla sumutukselle, että näin merkittävä asia yritetään juosta kiireellä maaliin budjettikäsittelyn varjossa kansalta piilossa, Soukola arvostelee.

Hänen mukaansa sopimuksen hyväksyminen merkitsisi Suomen talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden luovuttamista ulkopuoliselle taholle.

– Talouspoliittista valtaa luovutetaan pieni siivu kerrallaan. Ongelma on, että tällöin perustuslakivaliokunta katsoo jokaisen yksittäisen askeleen niin vähäiseksi, ettei sen hyväksyminen vaadi eduskunnan määräenemmistöä tai neuvoa-antavaa kansanäänestystä, Soukola paheksuu.

Hänen mukaansa olisi syytä aloittaa laaja-alainen kansalaiskeskustelu ja jäjrestää sen jälkeen uusi neuvoa-antava kansanäänestys euroalueen integraatiosta.

– Vuoden 1994 EU-jäsenenäänestyksessä ei selvästikään annettu mandaattia laaja-alaiseen talouspoliittisen vallan siirtoon EU:lle, Soukola sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic