Kanta-Häme

Soukola saisi halutessaan jatkaa poliisina

Hämeenlinnalaisen kansanedustajan Ismo Soukolan (ps.) huomiota herättänyt puheenvuoro eduskunnassa ei näillä näkymin aiheuta nuhtelua kummempia seuraamuksia.

Kohu lähti liikkeelle poliisikansanedustaja Soukolan ihmeteltyä puheenvuorossaan sitä, miksi poliisin palvelut ovat toisille helpommin saatavilla kuin toisille.

Soukola kertoi osallistuneensa muutama vuosi sitten varotoimena tehostettuun valvontaan silloisten ministereiden Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) kotien läheisyydessä, koska ministereitä ja heidän perheitään oli uhkailtu.

Silminnähden järkyttynyt pääministeri Stubb poistui salista keskustelemaan Timo Soinin (ps.) kanssa. Vähän myöhemmin eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) otti kansanedustaja Soukolan puhutteluun.

Salassa pidettävää tietoa

Turvallisuuslainsäädännön mukaan kaikki poliisin taktiset työmenetelmät sekä suojeltavat henkilöt ovat salassa pidettäviä asioita. Vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia poliisin henkilöstöön kuuluvia, myös virkasuhteensa jo päättäneitä henkilöitä.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Tomi Vuori kertoo, ettei Soukolan lausunnosta toistaiseksi ole tehty rikosilmoitusta.

– Jos näin kävisi, sitä käsittelisi poliisi, sillä Soukola on työstään virkavapaalla. Mikäli kyseessä olisi virassaan toimiva poliisi, asiaa hoitaisi syyttäjä.

Rikosilmoituksen tekeminen ei muutenkaan olisi mikään läpihuutojuttu. Perustuslain mukaan kansanedustajalla on oikeus lausua valtiopäivillä mielipiteitään ilman, että häntä asetetaan niistä syytteeseen. Tutkinta voitaisiin aloittaa vain, mikäli vähintään viisi kuudesosaa eduskunnasta puoltaisi tutkintaa asiasta äänestettäessä.

– Kun eduskunnan puhemies on asianomaisen kanssa keskustellut ja sanonut, ettei asiasta seuraa jatkotoimia, se tuntuu epätodennäköiseltä.

Lausunnon sopivuutta Vuori ei halua arvioida. Hän silti uskoo, ettei tapaus vaikuttaisi Soukolan mahdollisuuksiin harjoittaa ammattiaan tulevaisuudessa.

– Mikäli lausunto ei johda tutkintaan, ei se vaikuta Soukolan toimimiseen poliisinakaan.

Poliisijohtaja ei myöskään usko lausunnon vaikuttaneen ministereiden turvallisuuteen.

– Toteamus siitä, että ministerit saavat tarvittaessa tehostettua valvontaa, ei ehkä ollut varsinainen yllätys kenellekään. Jos olisi paljastettu, miten turvallisuuskoneisto tarkemmin toimii, olisi kyseessä jo vakavampi rikkomus.

Soukola ei kommentoi

Soukola itse on myöntänyt toimineensa harkitsemattomasti. Myös Putkonen on sitä mieltä, että kansanedustaja olisi voinut valita sanansa tarkemmin.

– Puolueen taholta tästä ei Soukolalle tule seuraamuksia. Ei tästä ole tarpeen nostaa sen isompaa mekkalaa.

Ismo Soukola oli haluton kommentoimaan asiaa.

– Olen selvittänyt tämän asian puhemiehen kanssa, ja sitä myöten asia on minun puolestani selvä. Ei tähän ole sen enempää kommentoitavaa, Soukola sanoo.

Hän ei niin ikään halunnut ottaa kantaa siihen, miten kohu mahdollisesti vaikuttaa hänen uskottavuuteensa poliisina, mutta toivoo voivansa palata aikanaan ammatinharjoittajaksi, mikäli kansanedustajan työlle ei ole luvassa jatkoa. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic