Kanta-Häme

Sp-Kodissa sukupolvenvaihdos

Kiinteistönvälitysalalla yrittäjinä toimineet Antti Vaahtera ja Timo Henttonen ovat myyneet Hämeenlinnassa toimineen Sp-Koti Kotiapaja Oy:n liiketoiminnan konttorin nykyisen myyntijohtajan Aija Haraisen perustamalle yritykselle. Samalla Vaahtera jää eläkkeelle ja talossa tehdään ikään kuin sukupolvenvaihdos.

Kiinteistökeskus Kotiapaja Oy:n toiminta päättyy vuoden vaihteessa, ja sitä jatkaa Haraisen perustama Kiinteistö Apaja Oy LKV.

– Asiakkaiden näkökulmasta kaikki säilyy ennallaan: yritys pysyy Sp-ketjussa, toimisto jatkaa nykyisissä tiloissa Kasarmikatu 7:ssä, ja henkilökunta siirtyy vanhoina työntekijöinä uuteen yhtiöön. Itse olen edelleen yrityksen omistajana yhdessä Timo Henttosen kanssa, ja toiminta jatkuu Porissa, Vaahtera kertoo.

Harainen ottaa uuden vaiheen innostuneena vastaan.

– Liiketoiminnan osto ja hallintopuolen vastuunotto oli loogista sen jälkeen, kun olen jo vuoden ajan vastannut operatiivisesta johdosta ja mahdollisuutta liiketoiminnan ostoon tarjottiin, hän sanoo.

Kotiapajalla Porin-konttorin liiketoimintaa pyörittää Sp-ketjuun kuuluvana edelleen Timo Henttonen. Hämeenlinnassa työntekijöitä on Haraisen ja Vaahteran lisäksi kuusi henkeä. Kaupungin päätoimipaikan lisäksi Sp-Kodilla on talousalueella toimipisteet Parolassa ja Turengissa.

 

Alalla 40 vuotta

 

Vaahteran työura kiinteistönvälitysalalla alkoi Hämeenlinnassa vuonna 1973, kun hän tuli pankista Huoneistomarkkinointi Oy:n palvelukseen. Neljä kuukautta myöhemmin hänet nimitettiin toimistonhoitajaksi ja sen jälkeen konttorinjohtajaksi.

Vuonna 1987 Vaahtera aloitti Huoneistomarkkinoinnin Tampereen-konttorin myyntijohtajana, ja kolme vuotta myöhemmin häntä odotti pesti Väli-Suomen aluejohtajana. Kun isot pankit ja samalla kodinvaihtotoiminnot yhdistyivät, hän siirtyi Huoneistokeskuksen Länsi-Suomen aluejohtajaksi.

Vuonna 1998 Vaahteralle koitti oman yrityksen perustamisen aika, kun hän pisti pystyyn Koti Apaja Oy:n yhdessä Timo Henttosen kanssa. Ensimmäinen toimisto sijaitsi Birger Jaarlin kadulla. Viimeinen Koti Apajan toimipaikka oli Hallituskatu 24:ssä.

– Kaksi vuotta sitten siirryimme yrittäjiksi Säästöpankkien perustamaan valtakunnalliseen franchise-periaatteella toimivaan Sp-kotiketjuun. Harainen tuli yrityksemme palvelukseen noin vuosi sitten, ja konttorin myyntijohtajaksi hänet nimitettiin pari kuukautta myöhemmin, Vaahtera kertoo.

Harainen on saanut Vaahteralta kannustavaa oppia ja antaa siitä konkarille kiitosta.

– KiinteistöApajan siivillä on sen ansiosta hyvä jatkaa uuteen nousuun. Ala kehittyy koko ajan, ja myös toimintaa on aina mahdollisuus kehittää, hän sanoo.

Vaahteran mukaan Sp-Kodilla on hyvä jalansija Hämeenlinnassa, joten uuden yrittäjän ei tarvitse lähteä nollasta liikkeelle.

 

Naiset tulleet alalle

 

Viime vuosina naisten osuus kiinteistöalan yrittäjinä, samoin kuin työntekijöinä, on kasvanut selvästi. Vaahtera ja Harainen miettivät, että siihen vaikuttaa myös yleinen asennoituminen naisten johtajuuteen.

– Kun sukupolven vaihtuvat, enää ei ole rasitteena ajattelua, että johtajan pitäisi olla mies. Naisissa, ainakin Aijassa, on virtaa. Ja ala, jossa kodit ovat tärkeässä osassa, sopii naisille. Muistan, kun itse olin pankissa töissä 1970-luvun alussa, koko organisaatiossa ei ollut kovinkaan monta naista. Nyt sielläkin asia on lähes päinvastoin, Vaahtera pohtii.

Kiinteistökauppaan on ylipäätään tullut viime aikoina monia uusia yrittäjiä.

– Kun markkinat eivät kasva, kilpailu alan sisällä kiristyy. Me korostamme toiminnassamme sitä, että emme myy asuntoja, vaan tuotteemme on puhtaasti kauppatapahtumaan liittyvä osaaminen ja palvelu, Vaahtera ja Harainen painottavat.

Tänä aikana, kun talousnäkymät ovat nihkeät ja kaupankäynti verkkaista, Vaahteran ja Haraisen mukaan oikea osaaminen korostuu entisestään. Asuntokauppa on tänä vuonna yleisesti hiljentynyt noin 15 prosentin verran verrattuna edellisen vuoden kokonaiskauppalukuihin..

– Kauppaa tehdään kuitenkin koko ajan. Myyntiajat ovat pidentyneet, mutta kaikki menee kaupaksi, jos hinta on oikea. Pienet asunnotmenevät kyllä edelleen nopeasti.

 

Ansaitusti eläkkeelle

 

Vaahtera sanoo lähtevänsä 45 työvuoden jälkeen hyvillä mutta haikeilla mielin eläkkeelle. Irtiottoa helpottaa se, että liiketoiminta jää osaaviin käsiin.

– Onhan tämä vähän sama kuin lapsesta luopuisi. Mutta Aijalla on virtaa ja kunnianhimoa kehittää toimintaa edelleen. Yritys jää luotettavan ammattilaisen hoitoon, hän sanoo.

Työstä vapautuvaa miestä odottaa Tuuloksen vapaa-ajanasunnolla kaksi nelijalkaista kaveria, sillä hän hoitaa päivätyönään perheenjäsentensä koiria.

– Töitäkin olen tähän asti tehnyt vielä taustalla, mutta nyt ne jäävät pois. Olen ajatellut, että tulevaisuudessa haluaisin ainakin matkustella, Vaahtera hymyilee.