Kanta-Häme

Speltin evankelista

Vuosituhannen vaihteessa Kari Kaipainen oli vielä tuiki tavallinen toimistotarvikkeiden myyntimies provisiopalkalla.

– Tuli vain mitta täyteen sitä elämää ja päätin hypätä tyhjän päälle, mies muistelee.

Kaipainen asui tuolloin Vihdin Luomulaaksossa ja yhtenä päivänä naapuri toi pussin spelttiä pöytään. Kaipainen tunsi suorastaan kohtalon koskettavan.

– Alkuperäisyys on se speltin juttu. Se vain toimii. Jalostamaton vehnä, joka maistuu hyvältä, pehmeältä, lämpimältä ja pähkinäiseltä…

Kaipainen kuvailee tuotteitaan ajoin jopa hurmioituneesti.

– Evankelista on ihan hyvä termi, mutta ei tässä ole kyse mistään uskonnosta tai ismistä, vaan hyvästä mausta ja terveellisyydestä.

Ei riistoa

Alkuun Kaipainen kauppasi muinaisviljaa kyläläisille, tutuille, naapureille ja Steiner-kouluille. Ensimmäinen mylly löytyi kuitenkin Iittalasta, minne mies muutti vuonna 2001.

Nopeasti alkoi rakentumaan verkosto speltin tuottajia, myllyjä, leipomoita, tukkuja ja jälleenmyyjiä. Kaipainen itse on keskittynyt koko ajan enemmän brändäämiseen ja tuotekehitykseen.

– Ideointi ja yleinen tonttuilu, hän nauraa.

Yrityksen liikevaihto kasvaa 50–100 prosentin vauhtia. Vientiä on tällä hetkellä seitsemään eri maahan ja sitä hoitamaan on palkattu myös vientialan pitkän linjan osaaja.

– Pohjoismaat, Saksa, Venäjä, Belgia… Koe-eriä on mennyt jo Kiinaankin.

Kaipaisen alihankkijaverkosto kasvaa ja tiivistyy edelleen.

– Haluan olla tekemässä uuden ajan maaseutupolitiikkaa ja yrittäjyyttä. Avainasemassa ovat luottamus ja tasapainoisuus, ei mikään ihmisten tai luonnonvarojen riisto.

– Uskon, että puhtaassa ja laadukkaassa ruoassa on Suomen tulevaisuus. Parhaimmillaan ruoka on maukas tarina, yrittäjä tunnelmoi.

Lakua ja näkkäriä

Nykyisin Tampereelta operoivan Kaipaisen vahvuus on kovan työn lisäksi ideologian ja kaupallisuuden yhdistäminen.

– Tunne paljon vaihtoehtoisesti ajattelevia ihmisiä, mutta tarkoitus on tarjota hyvää, aitoa ja rehellistä ruokaa kaikille kuluttajille.

Tällä hetkellä Sunspelt Oy:n ykköstuotteet ovat spelt-mustikka näkkileipä ja luomuspelt-laku. Kaipainen on ottanut repertuaariinsa myös eteläamerikkalaisen kvinoa-siemenkasvin, joka käy hyvin gluteenittomaksi vaihtoehdoksi speltille.

– Myös kotimainen luomuhärkäpavun tuotteistaminen kiinnostaa, kuten muut alkuperäisvehnätkin, esimerkiksi emmervehnä.

Yrittäjä katsoo vahvasti eteenpäin.

– Noin seitsemän vuoden päässä näen kaikki eväät tunnetun kansainvälisen brändin syntymiselle. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic