Kanta-Häme

Sporttikortit liikuttavat ikäihmisiä

Ynnin nuoret koripalloilijat kiskovat soutulaitteita ja polkevat kuntopyörää, kun seniorikansalainen astuu viereiseen steppilaitteeseen.

Oululainen Taina Pitkänen-Koli, 77, on tuttu näky kaupungin uimahalleissa ja kuntosaleilla. Hän on hyödyntänyt seniorikorttia niin kauan kuin se on ollut tarjolla.

– Suurten massojen liikuntaan kannattaa uhrata voimavaroja, vihreiden entinen valtuutettu toteaa.

Yli 65-vuotiaille tarkoitettu 35 euroa vuodessa maksava senioripassi on Pitkänen-Kolin mukaan halpa huvi kaupungin liikuntapaikkojen käytöstä. Kortilla pääsee uimaan, vesijumppaan, saunaan, kuntosaleille ja liikuntahalliin.

Pitkänen-Koli on palvelujen tyytyväinen käyttäjä. Harmissaan hän on ainoastaan siitä, että passin käyttö on rajoitettu arkipäiville päiväsaikaan. Hän kaipaa kuntosaleille myös normaaleja käytöstapoja: tulijoita voisi tervehtiä.

Eläkeläisten liikuntapassien hintavertailu on hankalaa vaihtelevan valikoiman, ikä-, aika- ja käyttörajoitusten takia.

Espoossa 68 ja Vantaalla 70 vuotta täyttäneet pääsevät sporttikortilla ilmaiseksi kaupungin kuntosaleille ja uimahalleihin, Espoossa myös jumppaan.

Suurista kaupungeista Oulun 35 euron vuosipassi on halvimmasta päästä.Turussa yli 65-vuotiaat saavat 30 eurolla puoli vuotta liikuntapalveluja ja kulttuuria.

Jyväskylässä 65 vuotta täyttäneet saavat seniorikortin vuodeksi 70 eurolla, Kuopiossa muutaman euron halvemmalla, mutta Joensuussa kortista joutuu pulittamaan yli 120 euroa.

Osassa kuntia sporttikortin saavat vasta 70-vuotiaat, kuten Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.

Kaupungin koko ei välttämättä vaikuta palveluihin. Tampereella ei ole käytössä seniorikorttia, vaan osa alennuksista on kytketty bussikorttiin.

Tampereen johtava liikunnanohjaaja Anne Lahtinen kertoo, että bussikortin monikäytöstä ollaan todennäköisesti luopumassa, joten seniorikortti voi lähivuosina olla yksi vaihtoehto.

Kemissä senioreille on tarjolla ilmainen kuntosali. Lisäksi tänä vuonna valmistunut uusi kuntosali on kaikkien kuntalaisten vapaassa käytössä.

Helsingissä yli 63-vuotiaille on tarjolla pääosin maksullisia liikuntapalveluja, kuten jumppaan tarkoitettu seniorijumppakortti. Ilmaisia ovat lähinnä neuvonta, ulkoilupäivät ja puistojumpat.

Osastopäällikkö Tarja Loikkanen Helsingin liikuntapalveluista kertoo, että pelkkä maksuttomuus ei lisää senioreiden liikuntaharrastusta.

– Liikkumattomat tarvitsevat muita aktivoivia toimia.

Vaasassa seniorikorttia valmisteltiin viime vuonna yli 68-vuotiaille. Se ei kuitenkaan toteutunut. Liioin Porissa erillinen seniorikortti ei ole näköpiirissä.

Kuntaliitossa ei ole tilastoitu seniorikorttien käyttöä ja hintoja. Kuntaliiton erityisasiantuntija Kari Sjöholm arvioi, että noin puolessa kunnista on käytössä jonkinlainen senioripassi.

Päivän lehti

4.4.2020