fbpx
Kanta-Häme

SPR ja seurakunta keräävät apua Lammin turvapaikanhakijoille

Punaisen ristin Hämeenlinnan osasto kerää Lammin vastaanottokeskukseen saapuville turvanpaikanhakijoille astioita, verhoja, mattoja ja vaatteita perjantaina. Vaatteita ja tavaroita voi tuoda kello 10–14 välisenä aikana SPR:n Hämeenlinnan toimistolle, Palokunnankatu 20. Myös uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita Lammille.
 
Turvapaikanhakijoille tarkoitettua apua otetaan vastaan perjantaista alkaen myös Hämeenlinnan Kumppanuustalolla. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja Hämeenlinnan seudun Setlementti ry ottavat vastaan avustustarvikkeita, joita hämeenlinnalaiset haluavat lahjoittaa turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskukseen Lammille. Vastaanottopiste on avoinna Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1) arkisin kello 9–15. 
 
Lammin vastaanottokeskuksella on pulaa erityisesti lasten ja miesten talvivaatteista, lasten leluista, verhoista ja matoista.
 
Hauhon seurakunnassa lahjoituksia ryhdytään keräämään paikallisen Punaisen Ristin kanssa. Lammin seurakunnassa on keskitytty vapaaehtoisten ihmisten kutsumiseen.
 
Ennätysmäärä auttajia tarjolla
Vihapuheen värittämä maahanmuuttokeskustelu on aiheuttanut laajan vastareaktion. Tätä mieltä ovat SPR:n vapaaehtoistyötä koordinoivat työntekijät eri puolilla Suomea.
 
Monikulttuurisen toiminnan suunnittelija Hanna Holm SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiristä sanoo, että hän on saanut ennennäkemättömän määrän yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat osallistua turvapaikanhakijoiden auttamiseen.
 
– Piiriini on tullut viikon aikana noin tuhat yhteydenottoa.
 
Holm sanoo, että useat vapaaehtoistyöhön haluavat ovat maininneet saman motiivin auttamishalulleen: he haluavat tehdä jotain konkreettista, sillä vihapuhe ahdistaa.
 
Isoissa kaupungeissa on ollut myös tunkua Tulijan ystävänä ja tukena -kursseille, joiden jälkeen vapaaehtoiset voivat osallistua SPR:n kautta turvapaikanhakijoiden ystäviksi.
 
Hämeen piirin monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anu-Rohima Mylläri SPR:stä sanoo, että Tampereella torstaina pidetty kurssi oli ääriään myöten täynnä.
 
– Tilaan otetaan yleensä kolmisenkymmentä ihmistä, mutta kovan kysynnän vuoksi kurssille on otettu noin viitisenkymmentä.
 
Mylläri sanoo, että SPR:n kautta Tulijan tueksi -ystäväksi ryhtyvä voi auttaa turvapaikanhakijaa esimerkiksi kaupassa käymisessä.
 
Myös pohjoisemmassa Suomessa auttamishalu on noussut ennätyslukemiin. Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Marika Parkkila, SPR:n Oulun piiristä sanoo, että auttajia on tarjolla ennätysmäärä.
 
Parkkilan mukaan auttamishaluisilta tulee yleensä muutama yhteydenotto viikossa. Nyt niitä on tullut hänelle viikonlopusta alkaen noin 80. HäSa-LM
 

Menot