fbpx
Kanta-Häme

SPR tarttui heti vapaaehtoisten intoon

Kolmen sivun lista tuli täyteen vapaaehtoisten nimiä SPR:n Hämeenlinnan osaston järjestämässä turvapaikkatilanteen infotilaisuudessa maanantaina.

– Meillä on tällä viikolla palaveri, jossa pohdimme, miten vapaaehtoistyötä ryhdytään nyt koordinoimaan, osaston puheenjohtaja Esa Tarkka kertoo.

Vapaaehtoisia on myös ilmoittautunut verkon kautta.

– Perustamme vapaaehtoisryhmän tai ryhmiä sen mukaan, mitä ihmiset ovat kiinnostuneet tekemään ja missä he arvelevat pystyvänsä olemaan avuksi.

Tarkoituksena on kutsua ryhmät koolle aivan lähiaikoina. Tällöin käydään keskustelua siitä, miten asiassa edetään.

– Otamme myös yhteyttä Mainiemeen ja kartoitamme, millaista apua siellä tarvitaan juuri nyt tai mahdollisesti myöhemmin.

SPR:llä on yhden illan koulutuksia, joissa saa lyhyen johdatuksen vapaaehtoistyöhön ja mm. ystävätoimintaan.

Esa Tarkka toivoo, että vapaaehtoiset jäisivät mukaan SPR:n toimintaan pysyvästikin.

– Turvapaikanhakijoita koskeva tilanne jatkuu varmasti vielä pitkään ja apua tarvitaan, mutta esimerkiksi vanhusten ystävätoiminta jatkuu ihan normaalisti. Siellä tarvitaan vapaaehtoisia paitsi ystäviksi myös auttamaan asioinnissa.

Seuraava ponnistus on Nälkäpäivän keräys jo tällä viikolla.

– Siihenkin on nyt ilmoittautunut vapaaehtoisia kerääjiksi.

Tuotto menee katastrofirahastoon. Sinne tehtyjen lahjoitusten avulla autetaan sekä pakolaisia eri puolilla maailmaa että luonnonmullistusten ja sotien uhreja ja Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita.

Suunnitteilla on myös SPR:n tiedotustilaisuus Lammille. Tarkoituksena on käydä läpi samat asiat kuin Hämeenlinnan tilaisuudessa päivitettynä ensi viikon tilanteeseen.

– Alustava tieto on, että tilaisuus olisi Lammilla torstaina 24. syyskuuta.

Useimmat vaate- ja tavarakeräykset ovat nyt tauolla varastojen täytyttyä. SPR:n Hauhon osasto kuitenkin kerää ensi lauantaina 19. syyskuuta lahjoituksia Suojamäessä klo 10-13.

– Kyllä aiomme pysyä suunnitelmassa, vaikka maanantaina tulikin Hämeenlinnasta kuorma-autollinen tavaraa varastoomme. Onneksi meillä on kohtalaisen suuri varasto. Tosin sekin on täyttymässä, osaston puheenjohtaja Salme Salonen kertoo.

Hauholaiset aikovat lajitella itse ainakin lauantain keräyksestä tulevan tavaran.

Monet harkitsevat kotimajoituksen tarjoamista turvapaikanhakijoille.

Siihen toisaalta kannustetaan, koska se monesti edistää kielitaitoa ja kotoutumista. Toisaalta SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen kehottaa harkitsemaan ensin tarkoin, mihin on valmis sitoutumaan.

Turvapaikanhakuprosessi saattaa kestää pitkään, eikä majoittamisesta makseta korvausta, ellei siitä sovi suoraan turvapaikanhakijan kanssa.

Turvapaikanhakijan pitää joka tapauksessa olla kirjoilla jossain vastaanottokeskuksessa. HÄSA

Menot