fbpx
Kanta-Häme

Sprinklaus säästäisi henkiä ja vahinkoja

Teknologian tutkimuskeskus VTT havaitsi yhdessä Pelastusopiston kanssa toteuttamissaan huoneistopalokokeissa, että sprinklerijärjestelmät nopeuttavat selvästi sammutus- ja pelastustöitä.

– Jos palo saa kehittyä vapaasti ilman automaattista sammutusjärjestelmää, olosuhteet asukkaan kannalta muodostuvat hengenvaarallisiksi jo 5–7 minuutin sisällä palon syttymisestä, kertoo VTT:n Palo- ja poistumisturvallisuus -yksikön tutkija Peter Grönberg.

Kun keskimääräinen aika pelastustoiminnan alkamiselle on noin 18 minuuttia syttymisestä, asukas on ilman sprinklausta todennäköisesti jo menehtynyt joko savukaasualtistuksen tai lämpötilan vuoksi.

Sprinklerit yleistyvät

Tutkimukset osoittivat, että perinteinen sprinklerijärjestelmä ottaa palon nopeasti järjestelmän hallintaan ja lämpötilat laskevat lähes tasolle ennen syttymistä. Asukkaan altistus savukaasuillekaan ei ollut hengenvaarallinen hetkellä, kun pelastajat toimittivat hänet ulos huoneistosta.

– Pelastajien merkitys on kuitenkin asukkaan selviytymisen kannalta ensiarvoisen tärkeä. Altistuminen savukaasuille on sitä suurempi, mitä pidempään tilassa joutuu olemaan, Grönberg toteaa.

Tarvittava sammutusvesimäärä putosi sprinklereillä varustetussa asunnossa kymmenesosaan. Näin myös kokonaisvahingot kiinteistöille jäävät huomattavasti pienemmiksi.

– Oletettavaa on, että automaattiset sammutuslaitteistot yleistyvät tulevaisuudessa juuri niissä tiloissa, joissa tulipalon todennäköisyys on suuri tai mahdollisen palon seuraukset vakavat, VTT:n Grönberg ennustaa.

Vancouverissa nollavuosia

Suomessa huoneistotulipaloissa kuolee vuosittain vähän alta sata henkilöä. Kansainvälisesti vertaillen määrä on varsin suuri.

– Meillä on surullisella tavalla erilainen tilanne. Keski-ikäisellä, yksinäisellä tai syrjäytyneellä miehellä riski kuolla tulipalossa on huomattavan suuri, Grönberg muistuttaa.

Maailmalta saatujen kokemusten perusteella sprinklerijärjestelmiä asentamalla kuolonuhrit voitaisiin minimoida lähelle nollaa.

– Vancouverissa alettiin jo 1970-luvulla systemaattisesti asentaa automaattisia sammutusjärjestelmiä. Kuolonuhrien määrä on pudonnut dramaattisesti ja heillä on ollut jopa nollavuosia tässä suhteessa.

VTT:n palokokeissa asetelmat valittiin edustamaan huoneistopalojen syttymispaikan, huoneistotyypin ja palokuorman osalta tilastollisesti merkittävimpiä paloja. Koeasunto oli kerrostalohuoneisto ja syttymispaikkoina olivat keittiön liesi ja olohuoneen sohva. (HäSa)

Menot