Kanta-Häme

SSAB ei edes harkitse Hämeenlinnan putkitehtaan lakkauttamista. Sitä esittivät Lappohjan työntekijät.

SSAB kiistää, että Hämeenlinnan tehtaan lakkauttaminen olisi yksi vaihtoehto.
Hämeenlinnan tehtaan putkia käytetään muun muassa autojen rakenteissa. Hämeenlinnalainen Jussi Minkkinen esitteli niitä SSAB:n asiakkaille Ruotsissa.

SSAB ei harkitse Hämeenlinnan putkitehtaan lakkauttamista. Europe-divisioonan putkiryhmän johtaja Kari Väliaho sanoo, ettei yhtiössä ole edes meneillään mitään selvitystä tehtaan mahdollisesta lakkauttamisesta.

– Ainoa asia, josta nyt päätetään on, jatketaanko Lappohjan tehtaan toimintaa vai lakkautetaanko se, Väliaho sanoo.

SSAB ilmoitti kesäkuussa aloittavansa yt-neuvottelut Lappohjan putkitehtaan mahdollisesta lakkauttamisesta. Yhtiön suunnitelmien mukaan tuotanto siirrettäisiin Hämeenlinnan ja Pulkkilan putkitehtaille.

– Yt-neuvottelut Lappohjan tehtaan henkilöstön kanssa päättyivät 4. syyskuuta. Yhtiö tekee lähiaikoina päätöksen tehtaasta ja sen tuotannosta, Väliaho kertoo.

Ylen Uudenmaan alueuutisista saattoi saada käsityksen, että pöydällä olisi kolme erilaista vaihtoehtoa. Niistä yksi olisi Hämeenlinnan tehtaan lakkauttaminen. Väliaho kiistää kokonaan tällaisen vaihtoehdon olemassaolon.

– Lappohjan henkilöstö teki yt-neuvottelujen kuluessa ehdotuksen, että Lappohjan tehtaan sijaan yhtiö sulkisi Hämeenlinnan tehtaan.

– Esitys otettiin vastaan ja kirjattiin pöytäkirjaan, Väliaho sanoo.

SSAB-teräskonserniin tuli putkituotantoa, kun SSAB ja Rautaruukki sulautuivat vuonna 2014. Putkitehtaita on Suomessa useita, mutta Oulaisten ja Toijalan putket poikkeavat täysin muista.

 

Hämeenlinnassa valmistetaan läpimitaltaan 25–88,9 millimetrin putkia. Lappohjassa valmistettujen putkien läpimitta on 14–168 millimetriä. Suurimmat putket valmistetaan Pulkkilan tehtaalla.

Tehtaiden valmistamissa putkissa on päällekkäisyyksiä. SSAB on suunnitellut putkituotannon keskittämistä niin, että Lappohjan tuotanto jaettaisiin luontevalla tavalla Hämeenlinnan ja Pulkkilan tehtaille. Osalle Lappohjan työntekijöistä tarjottaisiin töitä Pulkkilasta tai Hämeenlinnasta.

Putkissa käytetään paljon Hämeenlinnan ohutlevytehtaan kylmävalssattua terästä. Suurimmat putket tehdään kuitenkin kuumavalssatusta teräksestä, joka SSAB valmistaa Raahessa.

Hangon Lappohjan tehtaalla on noin 115 työntekijää. Hämeenlinnan putkitehtaalla on 80–90 työntekijää. SSAB työllistää kaikkiaan noin tuhat työntekijää Hämeenlinnassa.

SSAB aikoo kasvattaa ja nykyaikaistaa putkien valmistusta. Putkia käytetään esimerkiksi rakennus-, konepaja- ja autoteollisuudessa.

Yhtiö on strategiansa mukaisesti kasvattanut jatkuvasti erikoislujien terästen valmistusta Hämeenlinnassa. HÄSA

Vahinkoa syytä kehittää

Suomessa eli epäilys, että SSAB ei ole kiinnostunut putkien valmistamisesta. Käsitys oli ehkä alun perin väärä, mutta nyt on selvää, että yhtiö aikoo myös investoida Suomen putkituotantoon. Erikoisteräksestä voidaan tehdä erikoislujia putkia.

Putkituotanto tuli Rautaruukkiin ikään kuin vahingossa. Yhtiön ensimmäinen putkitehdas oli Hämeenlinnan tehdas, mutta sen perusti Huhtamäki tontilleen silloisen Polarpakin tehtaan taakse. Rautaruukki osti liiketoiminnan vuonna 1973.

Rautaruukki osti Lappohjan putkitehtaan vuonna 1975. Seuraavan vuonna yhtiö rakensi putkitehtaan Oulaisiin. Pulkkilan tehdas valmistui vuonna 1979.

Hämeenlinna on aina ollut teräsyhtiön putkituotannon keskus. Hämeenlinnan tehtaan pääporttia vastapäätä rakennettiin Rautaruukin putki -profiiliryhmän (myöhemmin Metform) konttori.

Hämeenlinnan putkitehtaan tuotantoa on syytäkin nykyaikaistaa ja kasvattaa. Se käyttää vain vajaan kymmenesosan Hämeenlinnassa valmistetusta teräksestä. Tuotannossa käytetään vanhoja valssauspukkeja, joissa on manuaalinen säätö.