Kanta-Häme

SSAB Europe ja Kamux lennähtivät suurten kaartiin

Suomen suurimpien yritysten kärkikaartiin on kiilannut hämeenlinnalainen yritys. Talouselämä-lehden listauksen mukaan Hämeenlinnaan rekisteröity SSAB Europe on liikevaihdoltaan Suomen 41. suurin yritys.

SSAB Europe on teräsyhtiön divisioona, johon kuuluvat konsernin kaikki suuret pohjoismaiset tuotantolaitokset Oxelösundin tehdasta lukuun ottamatta. Suomalaisen SSAB Europe -yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1 720 miljoonaa euroa.

Talouselämä-lehti on kirjannut SSAB Europen liikevaihdoksi vain Suomen liikevaihdon. Divisioonan liikevaihto oli viime vuonna 25 517 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 2 752 miljoonaa euroa. Talouselämä laskee yrityksen henkilöstömääräksi 4 480, kun koko divisioona työllistää suoraan 7 147 henkilöä.

Talouselämän 500 suurinta -listalla on nopeasti kivunnut myös hämeenlinnalainen autokauppaketju Kamux. Se oli viime vuonna liikevaihdoltaan Suomen 186. suurin yritys. Kamux oli listalla 253. vuosi sitten.

Kamuxin liikevaihto kasvoi 42 prosenttia 310 miljoonaan euroon. Se oli Talouselämän mukaan yksi maan nopeimmin kasvavista suurista yrityksistä.

Kantahämäläisiksi yrityksiksi SSAB Europen ja Kamuxin sijoitukset ovat poikkeuksellisen korkeita.

Kanta-Hämeestä 500 suurimman yrityksen listalle pääsivät edelleen janakkalalainen Tervakoski (364.), riihimäkeläinen RTV-Yhtymä (375.), hämeenlinnalainen GS-Hydro (393.) ja riihimäkeläinen Tuottajain Maito (399.).

Suomen liikevaihdoltaan suurin yritys on edelleen matkapuhelimensa myynyt Nokia. Sen liikevaihto oli 12,5 miljardia euroa. Nesteen, UPM:n ja Stora Enson liikevaihdot olivat yli 10 miljardia euroa. Kesko ja Kone olivat vajaan 9 miljardin euron liikevaihdoillaan kutakuinkin yhtä suuria. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020