Kanta-Häme

SSAB Europe tekee hyvää tulosta

SSAB on noussut tappioista reilusti voitolliseksi yhtiöksi. Teräsyhtiön tammi–maaliskuun tulos pinkaisi 449 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 46,6 miljoonaa euroa voitolliseksi, kun vuosi sitten yhtiön tulos oli 347 miljoonaa kruunua tappiollinen.

Erityisen hyvin tulostaan paransi SSAB Europe -divisioona, johon kuuluu myös Hämeenlinnan tehdas. Europen liikevoitto oli 826 miljoonaa kruunua.

– Tulos on hyvällä tasolla. Siitä kuuluu kiitos kaikille yksiköille, SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala sanoo.

Teräsyhtiön hyvä kannattavuus oli yllätys markkinoille, sillä analyytikot odottivat puolta heikompaa tulosta. Heikkona madellut osakekurssi ponkaisi heti Helsingin pörssin avauduttua yli 8 prosentin nousuun.

SSAB ja sen suurin divisioona paransivat tulostaan kaikilla tavoilla. Hinnat ovat kohonneet, tuotanto on kasvanut, tehokkuus on noussut ja tuotevalikoima on parantunut.

– Hinnat ovat vahvistuneet jonkin verran ja tuotanto on toiminut hyvin, Huhtala tiivistää.

Hän korostaa myös, että säästöt näkyvät nyt tuloksessa. Huhtalan mielestä pohja on paljon parempi kuin aikaisemmin.

SSAB:n liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 15,7 miljardia kruunua, josta noin puolet tuli Europe-divisioonasta. Sen liikevaihto kasvoi 27 prosenttia.

– Markkinat ovat piristyneet. Vuoden ensimmäinen neljännes oli hyvä. Autoteollisuus, rakentaminen ja konepajat olivat vahvoja. Usko on huomattavasti palautunut.

Euroopan teräksentuottajia on viime vuosina kiusannut Kiinan dumppaus. Euroopan unioni on määrännyt kiinalaiselle teräkselle kovia tuontitulleja.

– Kiinalaisen teräksen tilanne on nyt maltillinen. Määrät eivät ole niinkään haitanneet vaan hinnat, Huhtala sanoo.

Huhtala uskoo, että tilannetta on helpottanut vanhojen saastuttavien tehtaiden sulkeminen Kiinassa ja maan oman kysynnän kasvu.

Teräsyhtiö pystyi hyvään tulokseen, vaikka sen Ruotsin Oxelösundin tehtaalla oli paha tuotantokatkos. Tehtaan valssaamon sähköjärjestelmät hajosivat remontin jälkeen. Levyvalssaamo oli pois käytöstä viisi viikko alkuvuonna.

SSAB ilmoittaa, että Oxelösundin tuotantomenetys oli ensimmäisellä neljänneksellä noin 70 000 tonnia. Yhtiön tiedotteessa kiitetään konsernin joustavaa tuotantojärjestelmää, jonka ansiosta tuotantoa voitiin korvata muissa tehtaissa.

SSAB:n Oxelösundin tehdas valmistaa erikoisteräksiä, jotka ovat yhtiön strategiassa tärkeitä tuotteita. häsa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic