fbpx
Kanta-Häme

SSAB irtisanoo väkeä sadoittain Raahen tehtailta

SSAB aikoo irtisanoa Suomesta jopa 295 työntekijää. Suurimmat henkilöstöleikkaukset iskevät yhtiön Raahen tehtaaseen, jonka koko henkilöstö on neuvottelujen piirissä ja jonka vähennystarpeeksi on arvioitu enintään 210.

Yt-neuvotteluihin joutuu kaikkiaan lähes 3 000 SSAB:n työntekijää. Heistä 2 555 on töissä Raahen tehtaalla ja 434 Ruukki Construction -divisioonassa.

SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalta työntekijöiden määrää ei vähennetä. Hämeenlinnaan vähennykset iskevät siten, että Ruukki Constructionin yt-neuvottelujen piirissä on myös divisioonan Hämeenlinnan henkilöstöä. Divisioonan tuotekehitys on Innoparkissa.

– Kyse on yhtiöiden yhdistymiseen liittyvistä säästöistä. Heikko markkinatilanne ei vie säästöjen tarvetta ainakaan toiseen suuntaan, SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala sanoo.

Ruukki Construction taas uudistaa rakennettaan ja on tehnyt uuden koko liiketoiminnan säästöohjelman. Kustannuksia aiotaan leikata 200 miljoonalla kruunulla, jotka eivät kuulu SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisen alkuperäiseen säästösuunnitelmaan.

SSAB:n tavoitteena oli saavuttaa 1,4 miljardin kruunun säästöt nielaisemalla Rautaruukki samaan konserniin. Nyt se ilmoittaa kykenevänsä saavuttamaan 2 miljardin kruunun vuotuiset säästöt vuodesta 2017 lähtien.

Raahessa SSAB:llä on kaksi terästä tuottavaa masuunia. Yhtiö on juuri saanut valmiiksi Luulajan masuunin peruskorjauksen. Huhtala kiistää, että peruskorjauksen valmistumisella olisi mitään tekemistä Raahen vähennysten kanssa. Raahen tuotantoa ei siirretä Luulajaan.

– Kustannuskilpailukykyä ja tuottavuutta on kasvatettava.

– Näkyi, että asiat oli käytävä tätä kautta läpi. Hyviä ideoita ja ajatuksia oli paljon, mutta ne eivät käyneet toteen, Huhtala sanoo.

SSAB ilmoitti torstaina myös heikosta tuloksesta. Konsernin tulos rahoituserien jälkeen painui heinä-syyskuussa 438 miljoonaa kruunua tappiolliseksi. Liikevoitto laski vuoden takaisesta 600 miljoonaa kruunua lähes 200 miljoonaa kruunua liiketappion puolelle.

Aasian ylituotantoa tuodaan yhä enemmän halpaan hintaan Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, sanotaan osavuosikatsauksessa. Yhtiön mukaan kilpailu ei ole tervettä ja terästeollisuuden säilyttämiseksi tarvitaan toimia.

Huhtala kertoo, että Kiinasta tuodaan nyt erityisesti teräsharkkoja ja kuumavalssattuja levyjä Euroopan markkinoilla.

– Teräksen tuonti on nyt kiihtynyt. Se on muuttunut aggressiiviseksi, Huhtala sanoo.

Huhtala kertoo, että teräksen kysynnän arvioidaan laskevan Kiinassa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia lisää. Tuotantoa ei ole pienenetty vaan se viedään ulkomaille epäterveillä hinnoilla.

– Kiinan ylijäämä on noin 20 miljoonaa tonnia. Se on melkein kuusi kertaa enemmän kuin on SSAB Europen tuotanto.

Britanniassa Kiinan maahantuonti on jo pakottanut sulkemaan terästuotantoa. Koko Euroopan terästeollisuus on vaikeuksissa.

– Emme ole tervettä kilpailua vastaan. Tässä on kysymys subventoiduista hinnoista.

Huhtala valittaa, että EU on hidas tekemään kauppapoliittisia päätöksiä ja suojaamaan omaa tuotantoaan.

– Jotakin pitäisi tehdä, hän vaatii.

Raahen työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan torstaiaamuna ja aikovat palata vasta lauantaiaamuna.

Ulosmarssi on vastalause yt-neuvotteluille ja henkilöstövähennyksille. HäSa

Menot