Kanta-Häme

SSAB kohosi tänä vuonna syvästä alhosta

Pohjolan teräsjätti ei ole enää kaupan alle torihintojen. Teräksen hinta ja SSAB:n osakekurssi ovat kohonneet koko vuoden.

SSAB:n markkina-arvo oli vielä kuluvan vuoden alussa niin alhainen, että sen olisi saanut pörssistä vajaalla miljardilla eurolla. Markkina-arvo ei ollut missään suhteessa yhtiön pääomiin ja sen tuotannon arvoon.

Uskoa Pohjolan teräksen tulevaisuuteen on erityisesti vahvistanut terästen hintojen nousu Euroopassa.

– On vaikea eritellä syitä, jotka ovat vahvistaneet hintoja Euroopassa, SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala sanoo.

Euroopan teräksentuottajia on kiusannut Kiinan ylituotannon halpamyynti markkinoille. Kiina tuottaa noin puolet maailman teräksestä. On jopa arvioitu, että sen ylituotanto on kaksi kertaa suurempi kuin koko Euroopan tuotanto.

– Kiinalaisen tuontiteräksen ongelma on, ettei se ole markkinahintaisesti tuotettua, joten se asettaa uudet hinnat tuotteille, Huhtala sanoo.

EU:n komissio on pitkin vuotta määrännyt rangaistustulleja kiinalaiselle teräkselle. Tullien vaikutusta on epäilty, koska tuotteet kulkeutuvat kuitenkin joillekin markkinoille.

– Tulleilla on ja ei ole vaikutusta. Ne eivät välttämättä auta. Paljon riippuu tietysti tullin suuruudesta, Huhtala arvioi.

Useat ekonomistit epäilivät osakemarkkinoilla romahdusta, jos Donald Trump valittaisiin Yhdysvaltain presidentiksi. Teräsyhtiöiden kurssit ovat kohonneet käytännöllisesti katsoen siitä lähtien, kun Trump valittiin.

SSAB:n johto ei anna selitystä, miksi Trump on kohottanut yhtiön markkina-arvoa. Yhtiöllä on terästehtaita Yhdysvalloissa. Ne hyötyvät Trumpin valinnasta suoraan vain, jos hänen investointiohjelmansa käy toteen ja tuo tilauksia.

– Vältän politiikan puhumista. Monen mielestä on kuitenkin kyse aika ihmeellisestä buumista, Huhtala sanoo.

SSAB:llä on kunnianhimoinen tavoite toimialan johtavasta kannattavuudesta. Yhtiö, joka julkaisi pitkään tappiollisia osavuosikatsauksia, aikoo päästä erittäin kannattavaksi keskittymällä erikoisteräksiin.

– Standarditeräksiä ei voi viedä Kiinaan, mutta viemme sinne erikoisteräksiä. Myymme erikoisteräksiä käytännössä kaikkialle, Huhtala kertoo.

SSAB on huolissaan EU:n uuden päästökauppakauden vaikutuksista yhtiön kilpailukykyyn. Komission esitys nostaisi päästökaupan synnyttämiä terästuotannon kustannuksia nykyisestä 10 eurosta 28 euroon tonnilta. SSAB:n tuotanto Euroopassa on noin 6 miljoonaa tonnia, joten sen vuosittainen kulu olisi noin 168 miljoonaa euroa.

Huhtala vakuuttaa, että SSAB ei vastusta tavoitetta päästöjen pienentämisestä. Tavoitteen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa yhtiöiden kilpailuasemaan.

– Tarvitaan päätöksiä, jotka antavat tasapuoliset mahdollisuudet kilpailuun ja palkitsevat pienistä päästöistä.

SSAB:n mielestä tehokkaimmille yrityksille pitäisi jakaa ilmaispäästöjä enemmän kuin komissio esittää. Huhtalan mielestä tavoiteltu tehokkuustaso on vedetty teoreettisen alhaiseksi.

Yhtiö vaatii, että päästökaupan epäsuorat kustannukset kompensoitaisiin kaikissa EU-maissa. Kahdeksan EU-maata kompensoi epäsuoria kuluja, Saksa 80-prosenttisesti. Suomessa hallitus veti pois esityksensä 40 prosentin kompensaatiosta. häsa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic