Kanta-Häme

SSAB lomauttaa Hämeenlinnassa – Pääluottamusmies ei vielä tiedä miten

Pääluottamusmies: Aina ikävä asia. Tehtaalla on hiljentynyt.
Karo Suoknuuti sanoo, ettei hän osaa ajatella, mitä työnantaja esittää joustoiksi. Kuva: Terho Aalto
Karo Suoknuuti sanoo, ettei hän osaa ajatella, mitä työnantaja esittää joustoiksi. Kuva: Terho Aalto

– Tällainen on aina ikävä asia. Toisaalta tiedämme kyllä, että tehtaalla on hiljentynyt, sanoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaiden työntekijöiden pääluottamusmies Karo Suoknuuti.

SSAB kertoi torstaina yt-neuvotteluista, joiden piirissä on suurin osa yhtiön Suomen henkilöstöstä. Yhtiö on ilmoittanut, että neuvottelut voivat johtaa enintään 90 päivän lomautuksiin.

 

Yt-neuvottelut aloitetaan 2. syyskuuta eli ensi maanantaina. Lakisääteisesti työnantajan on käytettävä neuvotteluihin vähintään kaksi viikkoa. SSAB arvioikin, että neuvottelut kestävät vähintään kaksi viikkoa.

– Neuvotteluja käydään yksiköittäin. Meillä ei ole vielä tietoa, mitä työnantajan esitykset meillä merkitsisivät, Suoknuuti kertoo.

SSAB on tiedottanut, että se selvittää yt-neuvottelujen aikana joustovaihtoehtoja. SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala kertoi Hämeen Sanomille torstaina, etteivät he vielä tiedä, mitä nämä joustot olisivat.

Suoknuuti sanoo, että hänkään ei tiedä, mitä joustot voisivat olla.

– En osaa ajatella, mikä ne voisivat olla. Tämä on meille aivan uusi asia.

Huhtalan mukaan teräksen kysyntä on heikentynyt markkinoilla. Samalla kuitenkin raaka-aineiden hinnat ovat kohonneet. SSAB teki huhti–kesäkuussa selvästi vertailuneljänneksiä huonomman tuloksen.

Teräsjätti SSAB:lla on Hämeenlinnassa kaikkiaan noin tuhat työntekijää. Karo Suoknuuti edustaa ohutlevy- ja putkitehtaan teollisuusliittolaisia työntekijöitä. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020