Kanta-Häme

SSAB päätyi 2–3 viikon lomautuksiin – Alkuvuoden lomautustarvetta pohditaan myöhemmin

Hämeenlinnan tehtailla lomautusten piirissä on noin 900 työntekijää. Putkitehdas jätettiin ulkopuolelle.
Suurin osa SSAB:n Hämeenlinnan yksikön työntekijöistä lomautetaan loppuvuoden aikana. Kuva: Pekka Rautiainen
Suurin osa SSAB:n Hämeenlinnan yksikön työntekijöistä lomautetaan loppuvuoden aikana. Kuva: Pekka Rautiainen

Teräsyhtiö SSAB lomauttaa loppuvuoden aikana Suomen henkilöstöään keskimäärin 2–3 viikoksi. Hämeenlinnan yksikössä lomautukset koskevat noin 900:aa työntekijää. Putkitehdas jätettiin lomautuksen ulkopuolelle.

Lomautusten kohdentuminen tarkentuu tulevien viikkojen aikana. Yt-neuvottelut päättyivät tiistaina. Ensi vuoden alun mahdollinen lomautustarve käsitellään yhtiön mukaan erikseen.

– Markkinaa on tällä hetkellä hyvin vaikea ennustaa. Näkyvyys on todella lyhyt. En edes halua lähteä arvailemaan alkuvuotta tai ylipäätään ensi vuotta, sanoo SSAB:n Eurooppa-divisioonan johtaja Olavi Huhtala.

Meneillään huono sykli

Teräksen kysyntä ja hinta ovat tänä vuonna laskeneet. Huhtala luonnehtii tilannetta ”normaaliksi huonoksi sykliksi”. Lisäksi ilmassa on paljon epävarmuutta brexitistä lähtien.

– Ei se Euroopasta tuleva tieto kovin hyvältä vaikuta. Koko Eurooppa ja etenkin Saksan autoteollisuus ovat nyt matalalla tasolla. Tällaisessa tilanteessa teräspalvelukeskukset tulevat hyvin varovaisiksi, vähentävät ostojaan ja jäävät odottamaan. Kaikki alentelevat varastojaan, Huhtala tiivistää.

Työntekijät odottavat lisätietoja

Työntekijäpuoli odottaa lisätietoja yt-neuvottelujen lopputuloksesta.

– Emme vielä tiedä, miten lomautukset kohdennetaan paikallisesti. Mutta jos niiden kesto pysyy korkeintaan kahdessa ja puolessa viikossa, tämä on meille parempi vaihtoehto kuin se, mistä tiedotteessa alun perin puhuttiin, sanoo SSAB:n Hämeenlinnan tehtaiden pääluottamusmies Karo Suoknuuti.

SSAB tiedotti elokuun lopulla aloittavansa yt-neuvottelut enintään 90 päivän lomautuksista.

Hämeenlinnan lisäksi SSAB:lla on iso tehdas Raahessa. Lomautukset koskevat myös yhtiön konsernitoimintoja. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020