Kanta-Häme

SSAB tahkoaa miljarditappioita Aasiaa vastaan

Hämeenlinna

Teräsyhtiö SSAB joutui antamaan tulosvaroituksen. Se arvioi loka-joulukuun liiketuloksensa painuvan 700-900 miljoonaa kruunua tappiolliseksi.

Jos SSAB:n liikevoitto on näin paljon pakkasella, tulos rahoitus-erien jälkeen romahtaa jopa toista miljardia kruunua tappiolliseksi. Yhtiön tulos oli heinä-syyskuussa 438 miljoonaa kruunua tappiolla.

Yhtiön tiedotteessa ilmoitetaan, että hintojen ja toimitusmäärien kehitys on ollut selvästi heikompaa kuin viime osavuosikatsauksessa arvioitiin. Tieto heikosta kehityksestä perustuu loka-marraskuun lukuihin.

SSAB:n asiakkaat Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat olleet varovaisia. Ne ovat pienentäneet varastojaan, kun terästuotteiden hinnat ovat laskeneet. Nauha- ja levytuotteiden hinnat ovat laskeneet selvästi.

TULOSVAROITUKSESSA arvioidaan markkinatilanteen hieman paranevan ensi vuoden alussa. Hiiliteräksen kysyntä kasvaa, koska jakelijoiden ja asiakkaiden odotetaan täydentävän varastojaan. Rautamalmin markkinahinta on laskenut merkittävästi. Tämä vaikuttaa ensi vuonna myönteisesti myös SSAB:n tulokseen.

Ruotsalainen kaivosyhtiö LKAB on erittäin merkittävä rautamalmin myyjä. Yhtiö on pahoissa vaikeuksissa, koska rautamalmin hinta on romahtanut.

”TOIMITUSMÄÄRIIN ja hintoihin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on vaikuttanut erittäin negatiivisesti korkeat tuontimäärät Aasiasta ja EU:n ulkopuolisesta Itä-Euroopasta”, SSAB:n tiedotteessa sanotaan.

SSAB ja muut Euroopan teräsyhtiöt ovat huolissaan kiinalaisen teräksen tulvasta. Talouskasvun hidastuminen on synnyttänyt Kiinaan suuren ylituotannon, jota myydään edullisesti Euroopan markkinoille. Britanniassa on tämän vuoden lopulla suljettu pysyvästi jo useita terästehtaita.

Kiinalaisia syytetään teräksen dumppauksesta eli myynnistä alihintaan. Euroopan unioni on jo määrännyt joitakin tulleja kiinalaiselle teräkselle. Terästeollisuus vaatii uusia tulleja suojaamaan sen tuotantoa.

Suomessa SSAB:n suurimmat tehtaat ovat Raahessa ja Hämeenlinnassa. Yhtiö ilmoitti tällä viikolla vajaan 200 työntekijän leikkauksesta Raahessa.

SSAB:N PÖRSSIARVO on pudonnut puolitoista vuotta jyrkästi. Yhtiö tulosvaroitus leikkasi kurssista heti 11 prosenttia lisää Tukholman pörssissä. Helsingissä osakkeen kurssi oli alkuillasta noin 10 prosenttia pakkasella.

– Pian huudetaan valtion sijoitusyhtiö Solidiumia hätiin kasvattamaan omistusosuuttaan, kun oikeat sijoittajat poistuvat takavasemmalle, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kommentoi tulosvaroitusta.

Hänen mukaansa valtion seuraavan sijoitusmunauksen askelmerkit ovat selvät, koska SSAB on merkittävä työllistäjä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaalipiirissä.

SSAB:N SUURIN osakas, ruotsalainen sijoitusyhtiö Industrivärden, on halukas vähentämään omistustaan teräsyhtiössä.

Julkisuudessa on väitetty, että Industrivärden on neuvotellut asiasta Suomen valtion omistaman sijoitusyhtiön Solidiumin kanssa. Solidium on SSAB:n toiseksi suurin osakas.

Suomalainen Rautaruukki sulautui viime vuonna osaksi SSAB:tä. SSAB teki suomalaisyhtiön osakkaille osakevaihtotarjouksen. Se osti Rautaruukin osakkeet omilla osakkeillaan.