Kanta-Häme Hämeenlinna

SSAB:lla on kaksi mahdollista paikkaa vetyä käyttävälle hybrit-tehtaalle

Demonstraatiolaitoksen rakentaminen aiotaan aloittaa vuonna 2023.
SSAB saattaa rakentaa hybrit-laitoksen Luulajan terästehtaan alueelle.

SSAB aloittaa neuvottelut vedyllä terästä valmistavan demonstraatiolaitoksen sijainnista. Yhtiö valmistelee myös muuten hybrit-hankkeen laitoksen rakentamista.

Demonstraatiolaitoksen rakentaminen on tarkoitus käynnistää vuonna 2023. Se otettaisiin käyttöön vuonna 2025. Täysimittaisessa tuotannossa laitos valmistaisi hiukan yli miljoonan tonnia terästä vuodessa. Tuotanto vastaisi lähes puolta yhtiön Luulajan terästehtaan kapasiteetista.

Laitoksen on tarkoitus havainnollistaa täysimittaista rautamalmin suorapelkistystä vedyllä. Käyttämällä vetyä voitaisiin luopua teräksen valmistuksessa kivihiilestä, joka synnyttää paljon hiilidioksidipäästöjä. SSAB aikoo tuoda fossiilivapaan teräksen markkinoille vuonna 2026.

Luulajaan tai Jällivaaraan

SSAB:n kumppaneina hybrit-hankkeessa ovat kaivosyhtiö LKAB ja sähköyhtiö Vattenfall. Tarvittavan vedyn valmistamiseen tarvitaan paljon sähköä.

SSAB käy rinnakkaisneuvotteluja kahdesta demonstraatiolaitoksen sijoituspaikasta Ruotsin Norrbottenissa. Ne ovat Jällivaaran kunnan Vitåforsin teollisuusalue LKAB:n kaivosalueen läheisyydessä. Toinen on Luulajan Svartönsin teollisuusalue, jossa on SSAB:n terästehdas ja LKAB:n malmisatama. HÄSA

Päivän lehti

10.7.2020