Kanta-Häme

SSAB:n henkilöstöä uhkaavat pitkät lomautukset – Pohjoismaiden terästuotanto laskussa

Teräksen kysyntä ja hinnat ovat laskussa.
SSAB:n Hämeenlinnan tehtailla kylmävalssataan ja pinnoitetaan terästä sekä valmistetaan putkia.

SSAB aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä on suurin osa yhtiön Suomen työntekijöistä. Neuvottelut voivat johtaa enintään 90 päivän lomautuksiin.

Teräsyhtiö ilmoittaa syyksi yt-neuvotteluihin ja mahdollisiin lomautuksiin alentuneet tuotantovolyymit pohjoismaisissa toiminnoissa.

 

SSAB:n tytäryhtiö Tibnor on käynnistänyt yt-neuvottelut henkilöstön vähentämisestä. Vähennystarpeeksi se ilmoittaa enintään 35 henkilöä. Nämä neuvottelut eivät koske Järvenpään tuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

Lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen ulkopuolella ovat vain Lappohjan putkitehdas, Tibnor, Ruukki Construction, Raahen Voima ja Presteel. Neuvottelujen piirissä on noin tuhat Hämeenlinnan työntekijää.

SSAB on jo päättänyt sulkea Lappohjan tehtaan, kun se keskittää putkituotantoa Hämeenlinnaan.

 

SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala sanoo, että raaka-aineiden hinnat ovat nousseet, kun taas tuotteiden hinnat ovat laskeneet. Hän pitää syynä teräspalvelukeskusten varovaisuutta.

– Kyse ei ole dramaattisesta muutoksesta, mutta meidän on reagoituva muutokseen.

SSAB kertoi heinäkuussa, että sen tulos heikentyi huhti–kesäkuussa. Liikevoitosta katosi sekä viime vuoden vastaavaan jaksoon että alkuvuoteen nähden yli 300 miljoonaa kruunua (yli 30 miljoonaa euroa).

Ilmoitus henkilöstön lomauttamisesta jopa 90 vuorokaudeksi tuntuu kovalta.

– Neuvotteluissa tarkentuu, ketä lomautukset koskevat ja kuinka pitkäksi aikaa henkilöstöä lomautetaan. Emme vielä tiedä sitä, Huhtala kertoo.

 

Tiedotteessaan SSAB ilmoittaa, että se selvittää henkilöstömäärän joustovaihtoehtoja samalla, kun se käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista.

– Pyrimme neuvotteluissa löytämään jouston mahdollisuuksia. Ei meillä vielä ole mitään mallia. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020