Kanta-Häme

Stalin-kysymys raappahousuissa - Porilainen samuraielokuva saa ensi-iltansa tänään

Ote synopsiksesta: ”Rauni Reposaarelainen on ylivoimainen, viinaan menevä samurai, joka kylvää surua ja tuhoa lähiympäristössään Meri-Porissa. Mystinen nimimerkki ”Häpeekyynel” tilaa Satakunnan Ninjain Killalta Raunin salamurhan, josta Rauni kuitenkin selviää pelkkää oljenkortta käyttämällä.

Rauni haluaa selvittää nimimerkin henkilöllisyyden ja kostaa. Tästä käynnistyy absurdi, verinen road movie. 

Elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen saa valtakunnallisen ensi-iltansa perjantaina. Reilun tunnin mittaisen leffan takana on Moderni Kanuuna, ryhmä porilaisia, joille mikään taidelaji ei ole vieras. Ortodoksista syväsukellusta samuraikulttuuriin elokuvalta ei kannata odottaa. 

–  Japanissa eläneen muinaisen samurain Miyamoto Musashin kirjoja sai jostain vitosella ja mä niitä luin. Sitten vaan ilmoitin pojille, että haittaako, jos tehdään seuraavaksi länkkärin sijasta samuraijuttua. He sano, että ei haittaa, muistelee Mika Rättö.   

Vielä vuonna 2010 Samurai Rauni Reposaarelainen oli näytelmä, joka sai viitisentoista näytöstä Porissa, Oulussa ja Turussa. Teatterikierroksen  jälkeen Sami Sänpäkkilä ehdotti tarinan viemistä valkokankaalle.

– Meidän teatterinäytöksiä kutsuttiin köyhän miehen elokuvaksi. Kaikki musiikin, teatterin ja kirjojen tekemiset oli tähdännyt siihen, että alettiin vihdoin tekemään elokuvaa, josta kaikki oli 20 vuotta unelmoinut, summaa Rättö.

Samurai Rauni Reposaarelaisessa kaikki on omanlaistaan. Se on nopearytminen, hauska ja kauniisti kuvattu elokuva, joka tekijöiden mukaan seuraa Alejandro Jodorowskyn ja Emir Kusturican jalanjälkiä. Suomalaisen ja japanilaisen kulttuurin hybridin lajityypiksi on valittu surrealistisen tragikomedia.    

Poikkeuksellista on myös se, että esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Image ovat seuranneet porilaisten tekemisiä jo kuvaamisvaiheessa. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali näytti elokuvan täysille saleille syyskuussa, ja osa ennakkonäytöksistä myytiin loppuun useammassa Suomen kaupungissa. 

Kulttielokuva jo ennen valmistumistaan?

– Tuohon voi vastata 10 vuoden päästä. Se on ollut jo ihme, että ihmiset on antaneet innokkaasti meidän teokselle mahdollisuuden. He näkee omat unelmansa siinä, että on mahdollista tehdä pienellä budjetilla ja pienellä porukalla elokuvaa suuren elokuvakoneiston oheen, sanoo Rättö.

– Sen voi sanoa rehellisesti, että me ollaan annettu tälle kaikki ruumiin ja sielun voimat. On vaan hiihdetty niin kauan kuin jaksaa, tuuperruttu hankeen ja katsottu kuin kävi.         

Rättö kävi Sami Sänpäkkilän ja Harri Sippolan kanssa näyttämässä elokuvan ennakkoon hämeenlinnalaisille Taidekasarmilla. Miesten roolien tarkka määrittely on turhaa, sillä kolmikko on vastuussa lähes kaikesta näyttelemisestä musiikkiin. Vuosien yhteistyö kuuluu myös rullaava puheena.     

– Elokuvan teema on universaali, kulttuurista riippumaton, aloittaa Sippola.

– Monet on kysynyt, miksi Rauni on pikkukaupungin Stalin? Sitä kukaan ei koskaan kysy, miksi Stalin oli millainen oli, Sänpäkkilä jatkaa.

– Eikö se saanut leipää, vai sanoiko sen äiti sille pahasti? Sitä ei enää kysytä, kun asiat muuttuvat tarpeeksi isoiksi. Kun murhaat yhden, olet murhaaja, kun murhaat 50 miljoonaa, olet valloittaja. Elokuvassa suuri Stalin-kysymys on vaan viety raappahousuissa juoksevan kylätappelijan tasolle, sanoo Rättö. 

Kolmikko uskoo, että elokuvalla on hyvät mahdollisuudet levitä ”Nordic oddityna” kansainvälisille elokuvatestivaaleille. Porin kuvauksellista merimiljöötä on hyödynnetty taidokkaasti. 

Pienellä budjetilla ja suurella talkootyön määrällä tehdyn elokuva valmistumiseen meni aikaa nelisen vuotta. 

– Saman verran kuin elokuvakoulu kestää. Nyt on opittu sen verran, että pitäisi alkaa tehdä tätä elokuvaa oikeasti! nauraa Sänpäkkilä. 

Hän laskeskelee, että 57 kuvauspäivästä 17 jouduttiin ottamaan uusiksi, kun varhainen materiaali ei enää tyydyttänyt kouliintuneempaa silmää. 

– Kun meillä oli muutamia isompia rooleja lapsille, niin yksi saatana kasvoi kuvausten aikana puoli metriä! Alusta lähtien on ollut työrauha virheidenkin tekemiseen, komppaa Sippola.  

Vaikka suuri yleisö on vielä tietämätön Samurai Rauni Reposaarelaisen edesottamuksista, suunnittelee Moderni Kanuuna jo toista elokuvaa, sillä yhdistyksen toiminnan pääasiallinen tarkoitus on ”viettää mielekästä elämää ja tehdä siistejä juttuja”. 

Ryhmä ei haaveile miljoonabudjetista, vaan palkasta, joka venyisi vuokranmaksuun.   

– Ainoa este sille, ettei me moderneilla laitteilla tehtäisi ihan tajuttoman kovaa kamaa, ollaan me itse, sanoo Sippola. HÄSA  

 

ENSI-ILTA

Samurai Rauni Reposaarelainen pe 21.10. Bio Marilynissä kello 19.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic