Kanta-Häme

Startti poimii opiskelupaikatta jääneet

Mikä neuvoksi, kun peruskoulun päättänyt jää kevään yhteishaun jälkeen ilman opiskelupaikkaa?

Tyhjän päälle ei tarvitse enää jäädä, tämän ovat todenneet käytännössä muun muassa Nico Lehtinen ja Sanna Soininen. Molemmat – sekä likemmäs kolmekymmentä muuta nuorta – miettivät parhaillaan tulevaisuuttaan sekä tutustuvat eri koulutusaloihin Koulutuskeskus Tavastian Ammattistartti-koulutuksessa.

– Täällä olisi nyt tarkoitus nostaa numeroita. Vielä ei ole selkeää kuvaa siitä, mihin hakisin, mutta joku lvi- tai raksa-ala kiinnostaisi, Nico Lehtinen kertoo.

– Mulle isoin juttu on oman alan löytäminen, sanoo puolestaan Sanna Soininen.

Ammattistarttilaisten on mahdollista korottaa koulutusvuoden aikana äidinkielen, matematiikan, englannin ja ruotsin arvosanoja. Tämän lisäksi Ammattistartti-vuodesta opiskelija saa kolme lisäpistettä seuraavia yhteishakukierroksia varten sekä kosolti hyödyllistä kokemusta eri koulutusaloista. Jokaiselle opiskelijalle räätälöidään omannäköisensä starttivuosi.

– Lisäksi Tavastia voi hyödyntää ammattistarttilaisille joustavaa hakuprosessia seuraavassa haussa. Jos näyttää siltä, että oma ala on löytynyt, mutta pisteet eivät aivan välttämättä riittäisi opiskelupaikkaan, voidaan opiskelijan pääsyä puoltaa, kertoo opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi.

Keskeyttäjistä pidetään kiinni

Ammattistarttikoulutus toteuttaa jo nyt käytännössä sitä työtä, johon laki kunnat velvoittaa ensi vuoden puolella. Tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä sekä taata jokaiselle peruskoulunsa päättäneelle toisen asteen tutkinto.

Päivi Kortesniemen mukaan ennaltaehkäisevä työ on Hämeenlinnassa jo nyt varsin pitkällä. Pitkälti tämä johtuu siitä, että Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa peruskoulusta valmistuneiden tilannetta seurataan tarkasti.

Esimerkiksi se tiedetään, että näiden kolmen kunnan alueella päätti viime keväänä peruskoulunsa 1079 oppilasta. Tavastian tietojen mukaan elokuun lopussa ilman opiskelupaikkaa ei ollut enää kuin muutama nuori. Loput olivat sijoittuneet joko ammatillisiin oppilaitoksiin, lukioihin, ammattistartille tai kymppiluokalle.

Ammattistartti voi myös ”pelastaa” nuoren, joka suunnittelee opintojensa keskeyttämistä. Opiskelupaikan saaneiden joukossa on aina myös niitä nuoria, jotka tovin opiskeltuaan huomaavat olevansa tyystin väärällä alalla.

Rei Holappa ehti opiskella vuoden verran Tavastian autopuolella kunnes huomasi, että ala ei ollutkaan oma.

– Yhteishakuvaiheessa en oikein tiennyt mihin halusin. Hain sitten autopuolelle, kun autot kiinnostivat. Nyt olen miettinyt, että parturi-kampaaja-ala voisi kiinnostaa. Siihen olen käynyt täällä jo tutustumassakin, Holappa kertoo.

Pääpaino peruskoulun päättäneissä

Aikaisemmin ammattistarttiin valittujen joukossa on ollut nykyistä enemmän alanvaihtajia ja uusia opiskelijoita on otettu matkan varrella. Tätä syksyä varten linjaa muutettiin kuitenkin siten, että pääpaino on nimenomaan peruskoulunsa päättäneissä ja ilman opiskelupaikkaa jääneissä nuorissa.

– Viime vuonna oltiin tosi joustavia. Nyt aiomme katsoa ennen joulua, jos ryhmään otetaan vielä muutama opiskelija, Kortesniemi kertoo.

Tavastia tekee alueen oppilaitosten kanssa yhteistyötä ja tiedot mahdollisista uusista starttilaisista tulevatkin tavallisesti ehdotuksina opiskelijapalvelupäällikön pöydälle.

Ja toimii se liikehdintä toiseenkin suuntaan: kuluvan syksyn aikana Ammattistartilta on siirretty ainakin kymmenen opiskelijaa Tavastian perustutkintoaloille. Näille opiskelijoille on avautunut opiskelupaikka esimerkiksi varasijalla odottelun jälkeen. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic