Kanta-Häme

Startup tuo mittarit avuksi sote-viidakkoon

Sote-uudistus vaatii paljon, mutta tieto muutosten ja päätösten tueksi on vaikeaselkoista ja hajallaan. Tätä mieltä ovat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kehittämis- ja viestintäpäällikkö Michael Rossing ja tietohallintojohtaja Henri Yoki.

Miehillä on idea, joka vie heidät pian pois sairaanhoitopiirin leivistä startup-yrittäjiksi.

Flowmedik oy perustettiin toukokuussa. Tarkoitus on kehittää toiminnanohjaus- ja seurantajärjestelmiä, joiden avulla asiakas pystyy vertailemaan terveyspalveluiden tuottajia eri kriteereillä.

– Valinnanvapauden tueksi pitää olla saatavilla helposti ymmärrettävää tietoa, Rossing sanoo.

Yhtiössä on kehitteillä parikymmentä mittaria, jotka liittyvät toiminnanohjaukseen. Niiden olisi tarkoitus auttaa tekemään järkeviä päätöksiä niin hoitopaikan valinnassa kuin sote-organisaatioiden kehittämisessäkin.

Vielä miehet eivät halua paljastaa, mitä mittareita tarkalleen on luvassa tai miten ne käytännössä toimivat.

– Ainakin kymmenen sovelluksista on uniikkeja, ja ne vaativat vielä sulattelua, Rossing toteaa.

Ennen julkaisua mittareita kehitetään terveysalan ammattilaisten kanssa. Taustajoukoista löytyy lääkäreitä, sairaanhoitajia, dosentteja, professoreita ja tietotekniikkaosaajia.

– Olemme koonnet sellaisen pakan, jolla saamme yritykseen tietoa ja uskottavuutta. Sovellukset kierrätetään käytännön osaajien kautta, Rossing kertoo.

Mittareihin tarvittavat tiedot ovat lähtökohtaisesti julkisesti saatavilla olevaa tietoa. Yhteistyökumppaneiden, kuten sairaanhoitopiirien, itse keräämää tietoa käytetään niiden suostumuksella.

Yhtiö haluaa tuoda helposti saataville esimerkiksi tiedot siitä, missä tuotetaan arvoa potilaalle ja mihin hintaan.

Rossing painottaa, ettei tarkoitus ole syyllistää ketään. Tuomalla tiedot julkisiksi yhtiö uskoo luovansa painetta muutokseen.

Yoki lisää, että kysymys on sekä organisaatioiden että kansalaisten palvelemisesta.

– Idea on tuottaa sellaisia visuaalisia mittareita, joiden avulla tieto on selkeästi ymmärrettävissä, Yoki sanoo.

Terveysalan tietojärjestelmiä on jo lukemattomia, ja soten miljardikuluista it-kustannukset ovat merkittävässä osassa. Uuden yhtiön pääajatuksena on, että eri terveyspalveluiden tuottajia voitaisiin vertailla perustellusti.

– Etäisyys ei ehkä ratkaisekaan hoitopaikkaa, vaan laatu, saatavuus ja asiakastyytyväisyys, Rossing toteaa.

Idea sote-tiedon helppotajuistamisesta syntyi vuodenvaihteessa, ja syksyllä alkaa tapahtua.

Rossing siirtyy Flowmedik oy:n kehitys- ja viestintäjohtajaksi elokuun lopussa, ja Yokista tulee yhtiön toimitusjohtaja täyspäiväisesti syyskuussa. Samalla alkaa kehitysyhteistyösopimus Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

– Kaupunki on edelläkävijä sähköisessä asioinnissa. On kunnia päästä tekemään yhteistyötä, Rossing sanoo.

Kehitysyhteistyösopimukset on tehty myös muutaman sairaanhoitopiirin ja toisen kaupungin kanssa. Lisäksi länsinaapurissa ollaan oltu kiinnostuneita ideasta.

Yhtiön johtohahmot ovat syksyyn asti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin palkkalistoilla, joten sen kanssa sopimuksia ei ainakaan vielä ole. HÄSA