Kanta-Häme

Sterilointi tehdään leikkaamatta muutamassa minuutissa

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tänä vuonna steriloitu noin 70 naista.

Enemmistö heistä on operoitu essure-menetelmällä, mikä kestää vain muutaman minuutin ja mahdollistaa töihin paluun jo seuraavana päivänä. Yhä useampi Suomessa tehtävistä steriloinneista tehdään menetelmällä, jossa naisen elimistö kehittää sidekudoksen munanjohtimiin vietävien mikroimplanttien ympärille.

Toimenpide ei vaadi leikkausta tai nukutusta.

– Sterilointi voidaan tehdä poliklinikalla, ja potilas pääsee saman tien kotiin. Koko toimenpide kestää sairaalassa puolisen tuntia, kertoo synnytys- ja naistentautien ylilääkäri Merja Vainio Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Parempi potilaalle, kunnalle ja yhteiskunnalle

Essure-menetelmän hyödyt potilaalle sekä säästöt sairaalalle ja yhteiskunnalle ovat kiistattomat verrattuna perinteiseen sterilointiin, missä naisen munanjohtimet katkaistaan tähystysleikkauksessa. Kun huomioidaan välilliset kustannukset, menetelmä on huomattavasti perinteistä sterilisaatiota halvempi.

– Perinteisessä sterilisaatiossa sairauslomaa tulee vähintään kolme päivää. Lisäksi leikkaussali- henkilöstökustannukset ovat moninkertaiset. Myös perinteiseen leikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat yleisempiä kuin poliklinisessa steriloinnissa, Vainio kertoo.

Nopeutensa ja edullisuutensa vuoksi essure-menetelmä onkin yleisesti käytössä julkisella puolella. Kanta-Hämeen keskussairaalassa tänä vuonna steriloiduista naisista 56 on operoitu essure-menetelmällä. Perinteinen sterilointi on tehty noin kymmenelle. Essure-menetelmää on käytetty sairaalassa vuodesta 2006 lähtien.

– Essure on nykyään selvästi ensisijainen sterilointimenetelmä. Aiemmin sitä on käytetty noin 40 naiselle vuosittain, ja tänä vuonna essure-menetelmää käytetään vielä muutamia kertoja.

Potilaalle operaatio maksaa normaalin poliklikkamaksun. Potilaan kotikunnalta sairaala perii operaatiosta noin 1300 euroa.

– Suurin kustannus syntyy operaatiossa käytettävästä kertakäyttöisestä instrumentista.

Sopii yhdeksälle kymmenestä

Essure-menetelmä soveltuu noin 90 prosentille naisista. Toimenpiteen esteenä voivat olla anatomiset syyt tai erittäin alhainen kipukynnys. Yleensä potilas pärjää miedoilla kipulääkkeillä. Titaanista valmistettua anatomista mikroimplanttia ei voida käyttää, mikäli potilaalla on todettu vakava nikkeliallergia.

Essure-menetelmä on perinteisen steriloinnin tapaan peruuttamaton, eikä kehoon pantua mikroimplanttia tarvitse myöhemmin uusia. Kuten muutkaan ehkäisykeinot, se ei kuitenkaan estä hedelmöittymistä sataprosenttisella varmuudella. Muuta ehkäisyä on käytettävä toimenpiteen jälkeen kolmen kuukauden ajan. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020