Kanta-Häme

Stig Nyströmin teos tuo hyvinvointia sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen

Taiteilija Stig Nyströn teki Lapin sodassa piirroksen, jonka nimesi mallina ollut helsinkiläinen panssarivaununkuljettaja:
Hämeenlinnan Seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Seppo Tikkanen luovutti juhannuksen alla Korpraali kantaa kortensa kekoon -nimetyt teokset toimitusjohtaja Arto Viljaselle. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Seppo Tikkanen luovutti juhannuksen alla Korpraali kantaa kortensa kekoon -nimetyt teokset toimitusjohtaja Arto Viljaselle. Kuva: Pekka Rautiainen

Myös maineikkaana neurokirurgina sittemmin tunnetun Stig Nyströmin teos tuo hyvinvointia sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen.

Hämeenlinnan Seudun Sotaveteraanit luovutti viime torstaina kymmenen Korpraali kantaa kortensa kekoon -nimettyä väripainosta piirroksesta Suomalaisen Energiaosuuskunnalle eli SEO:lle.

Toimitusjohtaja Arto Viljanen sanoo, että veteraanien tukeminen sopii erinomaisesti SEO:n arvoihin.

– Mikään ei ole niin suomalaista, kuin tukea veteraanityötä ja sotaveteraaneja sekä heidän puolisoitaan ja leskiään.

Veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Tikkanen kertoo, että tauluista saatava 3 500 euron tukisumma käytetään sotaveteraanien puolisoiden ja leskien hyväksi.

– Tuki tulee todella tarpeeseen, koska he ovat edelleen tukijärjestelmien ulkopuolella ja tarvitsevat apua fyysisen ja henkisen kuntonsa ylläpitoon. Nyt saatua rahasummaa käytetään muun muassa erittäin tarpeellisiin jalkahoitoihin.

Sotakamreeri Teuvo Mahrberg oli esittänyt tukipyynnön sotaveteraaniyhdistyksen nimissä.

Teokset ovat viimeisiä 100 kappaleen erästä, joka painettiin vuonna 2000 paikallisen veteraanimatrikkelin Vapauden hinta, Hämeenlinnan soturit 1939–1945 aikaansaamiseksi.

Alkuperäinen on muiden Stig Nyströmin sodanaikaisten teosten tavoin Sotamuseon kokoelmissa.

Panssarijoukoissa palvellut Nyström maalasi taulun vuonna 1944, kun suomalaiset rakensivat Savukoskella kahluusiltaa joen ylitse panssarivaunuja varten.

Nyströmin johtaman kaadettavia puita etsineen ryhmän tuho oli ollut jo lähellä, mutta viime hetkellä Lapista kotoisin ollut aseveli oli huomannut uhkaavan miinoitteen.

Saksalaiset olivat miinoittaneet tiensä kohti pohjoista. Jokainen jälkeen jätetty esine saattoi olla ansoitettu ja maastossa oli muun muassa putkimiinoja, teiden varsilla panssarimiinoja ja siltojen alla lentopommeja.

Kun miinoite sillanrakennustyömaalla oli havaittu ja välitön kuolemanvaara oli ohi, tarttui helsinkiläinen vaununkuljettaja pieneen rankaan, minkä tilanteen Nyström – helsinkiläisen pyynnöstä – tallensi tauluunsa. (Lähde: Stig Nyström, Tuokiokuvia sotavuosilta 1942–1944)

Toimitusjohtaja Arto Viljanen kertoo, että SEO-kauppiaat ovat tähän asti hoitaneet veteraanien tukemisen pääasiassa paikallisesti.

– Toki SEO on myös osuuskuntana aiemminkin ollut mukana veteraanien tukemisessa koko 40-vuotisen historiansa ajan.

Taulut sijoitetaan ympäri Suomea, SEO:n Lahdessa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi kauppiaiden ja yhteistyökumppanien toimitiloihin esille pantaviksi.

– Toivomme taulujen välittävän viestiä siitä, että niin kuin piirroksen korpraali, niin myös jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon suomalaisen elämäntavan ja -arvojen sekä yhteiskunnan ja suomalaisen yrittäjyyden eteen.

Taiteilija ja aivokirurgi

Stig Nyström (1924–2018) oli lääketieteen tohtori ja professori, jonka sotakokemuksilla oli merkittävä osuus hänen myöhempään työhönsä aivokirurgina.

Taideopintojen jälkeen Nyström lähti opiskelemaan lääketiedettä vuonna 1950.

Taustalla oli synkkä sotamuisto: kaksi päivää ennen Lapin sodan päättymistä Nyström yritti aseveljensä kanssa estää panssarivaunua ajamasta miinaan.

Aseveli haavoittui kuolettavasti, ja pitäessään tätä sylissään Nyström näki kertomansa mukaan ensimmäisen kerran ihmisen aivot – eikä kyennyt auttamaan.

Myöhemmin Stig Nyström huomasi, että taiteilijan kehittynyt muoto- ja värivivahteiden taju auttoi häntä suuresti aivotutkijan ja kirurgin työssä.

Hänen merkittävin innovaationsa neurokirurgina oli ns. Nyströmin klipsi, aivoverisuonien jousipuristin, jonka mekanismiin nykyisinkin käytössä olevat klipsit perustuvat. (Lähde: Helsingin Sanomien muistokirjoitus 22.1.2019)

SEO

Kotipaikka Lahti

Perustettu 1979

Polttoaineen jakelu (bensiini, diesel, polttoöljy)

215 jakeluasemaa, 150 SEO-kauppiasta, joista 45 jäsenkauppiasta

Liikevaihto vuonna 2018 130 miljoonaa euroa

Päivän lehti

21.1.2020