Kanta-Häme

Stop, älä tuijota liikaa

Harry Potteria muistuttava hahmo loikkii pitkin tv-ruutua, kun Juuso, 5, ja Joona, 4, Isosomppi pelaavat konsolipeliä olohuoneessa.

– Jee, Juuso kiljaisee.

Pistesaldo täyttyi ja peli etenee seuraavalle tasolle. Pian poikien peukalot nitkuttavat kauko-ohjainta tasaiseen tahtiin.

Tanja ja Kimmo Isosompin perheessä lapset saavat pelata erilaisia digitaalisia pelejä tunnin verran lauantaisin. Kuopusta Jamia, 2,5, pelit kiinnostavat kaikkein vähiten, mutta hän tuppaa isoveljien perässä ainakin hengailemaan ruudun ääreen.

Aikaisemmin Isosomppien pojat saivat pelata useammin kuin kerran viikossa. Sitten vanhemmat huomasivat, että lapset kinuavat pelejä tämän tästä, ja päättivät rajoittaa ruudun tuijotusaikaa. Kesällä lapset eivät saaneet kuukauteen pelata mitään pelikonsolilla, tietokoneella tai kännykällä.

– Meillä on aika vilkkaat pojat. Jos he käyttäytyvät kiltisti esimerkiksi joissakin tapahtumissa, he saavat lunastettua hieman lisää peliaikaa lauantaille, Tanja Isosomppi kertoo.

Pelaaminen lisää lasten kipuja

Teknologian ja lasten kipuoireiden lisääntymisestä väitöskirjan tehnyt TtT Paula Hakala suosittelee lasten ruutuajan rajoittamista. Ruutuajalla tarkoitetaan television katselun lisäksi tietokoneen tai kännykän tuijottamista.

Hakalan mukaan lasten ja nuorten selkä- ja niskakivut ovat lisääntyneet merkittävästi 1980-luvulta 2000-luvulle. Samaan aikaan nuorten tietokoneen ja matkapuhelimen käyttö, pelaaminen sekä muun informaatio- ja kommunikaatioteknologian käyttö on lisääntynyt rajusti.

Hakalaa huolestuttaa erityisesti se, että jo taaperoikäiset lapset käyttävät nykyään taulutietokoneita ja kännyköitä.

– Se voi altistaa jo pienestä pitäen sormi- ja silmävaivoille. Lisäksi luova leikkiminen jää väistämättä vähemmälle. Ja voihan siitä syntyä riippuvuutta, jos vanhemmat eivät valvo riittävästi, Hakala pohtii.

Brittitutkijat rajoittaisivat peliaikaa

Lokakuussa julkistetun brittiläisen tutkimuksen mukaan lasten television katselu, internet ja videopelit aiheuttavat kehityshäiriöitä sekä pitkäkestoisia terveyshaittoja.

Tutkijat suosittelivat rajoittamaan lasten ruutuaikaa. Alle kolmevuotiailta tulisi kieltää television katselu kokonaan.

Paula Hakalan mielestä rajoituksia tulisi harkita Suomessakin. Lisäksi tulisi pohtia, miten pikkulasten vanhempia voitaisiin opastaa teknologian käytössä.

– Terveysongelmat voivat olla hyvinkin laaja-alaisia. Tietokoneen käyttö ja television katselu on yhdistetty muun muassa ylipainoon ja heikkoon koulumenestykseen.

Hakalan mielestä tietotekniikan ei pitäisi kuulua lainkaan taaperoiden arkeen. Hän antaisi alle kouluikäisille ruutuaikaa korkeintaan tunnin päivässä.

Isosomppien perheessä aikarajoituksia kannatetaan, mutta Tanja Isosomppi uskoo, että vanhemmat ymmärtävät yskän ilman viranomaisiakin.

– En tunne yhtäkään lapsiperhettä, jossa pelaaminen tai tv:n katsominen olisi kokonaan kielletty. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic