Kanta-Häme Hämeenlinna

Stoppi sairaiden videoiden näyttämiselle – Seminaarin koulussa etsitään keinoja mediakäyttäytymisen parantamiseen

Kuva: Terho Aalto
Kuva: Terho Aalto

Häiritsevien videoiden näkeminen voi aiheuttaa lapselle ahdistusta, painajaisia, jopa traumoja. Ei ole tavatonta, että välitunneilla vanhemmat alakoulun oppilaat näyttävät kännyköiltään nuoremmilleen pornoa ja tappamista.

– Näkisin, että ongelma kasvaa. Mikä tässä erityisesti huolestuttaa on se, että pienilläkin lapsilla on pääsy kaikkeen internetin materiaaliin, sanoo Seminaarin koulun rehtori Pasi Rangell.

Pienempiensä järkyttäminen ei ole sinänsä uusi ilmiö, mutta se koskettaa jokaista ikäluokkaa vuorollaan. Koulutakseissa oppilaat esittelevät toisilleen ajankuluksi oman harrastusryhmän kautta saatua sisältöä, joka ällöttää. Urheilujoukkueen sisällä kilpaillaan, kuka löytää netistä sairaimpia juttuja.

– Tämä heijastuu myös kouluun, koska he ovat samoja lapsia. Jokainen haluaa kuulua joukkueen ytimeen ja paine lähteä mukaan tällaiseen toimintaan kasvaa, sanoo Rangell.

Seminaarin koulussa häiritseviä tapauksia on ollut tänä keväänä muutama, mutta koulun ja vanhempainyhdistyksen mielestä nekin ovat liikaa. Aiheesta järjestetään vanhempainilta sekä työpajoja 3–6 -luokkalaisille kevään ja ensi syksyn aikana.

– Perheen ajasta taistellaan aina. Isoin haaste on se, kuinka saamme vanhempia tulemaan paikalle, sanoo vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Päivi Äyhönen.

 

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin mediakasvattaja Viljami Tabell on kiertänyt Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kouluissa vuosia puhumassa mediankäytöstä sekä lapsille että vanhemmille.

– Lapsi saa älylaitteen, koska kaikilla muillakin on. Tuntuu hassulta, että tällä laitteella pitää päästä kaikkialle ilman perusteellisia keskusteluja mahdollisesti haitallisista sisällöistä ja asiallisesta käyttäytymisestä mediassa.

Tabellin mukaan järkyttävien videoiden näyttäminen itseään nuoremmille perustuu siihen, että lapsi haluaa toisen pelkäävän enemmän kuin hän.

– Silloin hän itse ei näytä niin hannarilta. Näin se menee lumipallona aina vaan pienemmille.

Koulut voivat itse päättää kännykkäpolitiikastaan. Jos älypuhelinta ei käytetä opetusvälineenä, alakoulun oppilas saa sen itselleen vain välituntien ajaksi.

Seminaarin koulussa ei ole harkittu koko koulupäivän kestävää kännykkäkieltoa.

– Jos oppilaat näyttävät tai joutuvat näkemään järkyttäviä sisältöjä, asia ei jää sikseen, vaan pyydämme tarvittaessa apua muiltakin tahoilta, kuten esimerkiksi moniammatilliselta Ankkuri-tiimiltä, kertoo rehtori Rangell.

 

Lapset haluavat rajoituksia

 

Myöskään Hämeenlinnan opetustoimen johtaja Mika Mäkelä ei usko, että ongelma on ratkaistavissa kielloilla tai rajoituksilla.

– Tässä muuttuvassa maailmassa meidän täytyisi vaan pystyä opettamaan ja kasvattamaan lapsia oikeaan välineiden käyttöön ja käyttäytymiseen siellä somessa.

– Ja tehdä tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa koko ajan, sanoo Mäkelä.

 

Mediakasvattaja Tabell ei pidä lasten erottamista älylaitteistaan koulupäivän ajaksi huonona ideana. Hän on puhunut asiasta monet kerrat lasten kanssa.

– He kaipaavat nettiaikaan rajoja.

Vanhemman tärkein tehtävä lapsen mediakasvattajana on olla kiinnostunut tämän tekemisistä ja ohjata tätä hyviin tapoihin käyttää nettiä. Vaikka hänen omat mediataitonsa eivät välttämättä ole samalla tasolla kuin lapsen, hän voi läsnä ja käyttää tervettä maalaisjärkeä.

Tabell on huomannut, että usein alakoululaiselle riittää, että aikuinen, johon hänellä on avoin keskustelusuhde, määrittelee lapsen järkyttävästä sisällöstä saaman ”oudon olon”.

– Äiti tai iskä voi suoraan sanoa, että tämä on ihan sairasta materiaalia. Että tästä tulee huono olo eikä tämmöistä kannata katsoa. HÄSA

 

Mediakasvattaja Viljami Tabell vetää vanhempainillan ti 16.4. Seminaarin koulun A-rakennuksen audiotriossa kello 18.30. Tilaisuus on avoin myös muiden alakoulujen oppilaiden vanhemmille.