Kanta-Häme

Stressittömän lukuloman huipputulos - 7 ällää

Ylioppilaskirjoituksissa testataan sitä, kuinka hyvin lukioaikana on onnistunut painamaan tietoa mieleensä.

Tuoreen ylioppilaan Annele Heikkilän mielestä ylioppilaskokeet antavat suuntaa osaamisesta, mutta esimerkiksi kielten kokeissa voi pärjätä taktikoimalla.

Heikkilä kirjoitti pakollisten aineiden lisäksi kemian, fysiikan ja venäjän.

– Koko lukiohan näihin kokeisiin on päntätty. Vaikka kirjoitin kielistäkin älliä, huomaan välillä töissä, että kielitaidossa on myös puutteita.

Seuraavaksi Heikkilä suuntaa opiskelemaan fysiikkaa. Koska opintoihin haetaan ylioppilastodistuksella, on hänellä käytännössä varmat paikat Jyväskylän ja Upsalan yliopistoissa. Valintaa hän ei silti vielä ole tehnyt.

– Haluaisin tulevaisuudessa tutkia modernia, pienen mittakaavan fysiikkaa, kuten hiukkas- tai ydinfysiikkaa.

Heikkilä neuvoo tulevia ylioppilaskokelaita valmistautumaan huolella jo ennen lukulomaa. Lukeminen kannattaa pitää itselle hyvissä rajoissa.

– En itse käyttänyt lukulomalla päivän aikana paria tuntia enempää aikaa lukemiseen. Se oli koko lukioajan stressittömintä aikaa, Heikkilä naurahtaa.

Sähköisiä yo-kokeita Heikkilä ei päässyt tekemään, mutta hänen mielestään järjestelmä vaikuttaa hyvältä.

Esimerkiksi esseen kirjoittaminen helpottuu, kun tekstikappaleita voi lisätä helposti muun tekstin joukkoon.

Tänä keväänä matematiikan yo-koe oli ollut monelle yllättävä. Heikkilän mukaan kokeisiin saatetaan tulevaisuudessa joutua valmistautumaan eri tavalla, koska kokeilla testataan eri asioita kuin ennen.

Heikkilä osasi luottaa siihen, että kirjoitukset sujuisivat hyvin, koska preliminäärikokeetkaan eivät aiheuttaneet vaikeuksia. HÄSA

Päivän lehti

9.8.2020