fbpx
Kanta-Häme

Stubb: Suomi ei halua jäädä yksin mottiin

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) piti maanantaina Hämeenlinnan Paasikivi-seurassa Suomen kansainvälistä asemaa käsitelleen puheen, jossa korostui Ruotsin muuttunut turvallisuustilanne ja maan mahdollinen Nato-jäsenyys.

Stubb uskoo, että Nato on Ruotsille nyt todellinen vaihtoehto, vaikka maan nykyinen hallitus ei päätöstä jäsenyydestä tule vielä tekemään.

Jos Venäjän nykyinen uhitteleva linja jatkuu, Ruotsilla ei ole Stubbin mielestä muuta mahdollisuutta kuin hakea turvaa Natosta.

Ruotsi on hänen mukaansa huolissaan puolustuksensa kestävyydestä, ja siellä seurataan nyt tarkasti Venäjän liikkeitä.

Stubbin esitti puheensa jälkeisessä keskustelutilaisuudessa, että myös Suomi on nyt niin lähellä Natoa kuin maa voi ilman jäsenyyttä olla.

Stubb kertoo Hämeen Sanomille, että Suomen ja Ruotsin kohtalot kulkevat Naton suhteen käsi kädessä. Kumpikaan ei halua jäädä yksin.

– Nato-jäsenyys on valtioiden itsenäinen päätös, joka vaatii kuitenkin kokonaisharkintaa. Suomi ei halua jäädä yksin mottiin. Itämeren turvallisuustilanne voi muuttua todella nopeasti.

Stubb ehdottaa, että Suomi vahvistaisi puolustusyhteistyötä Britannian kanssa.

Hän uskoo, että maa jatkaa EU-jäsenenä, mutta mahdollinen EU:sta eroaminen ei vaikuttaisi yhteistyökuvioihin.

– Britannia on meille läheinen kumppani riippumatta siitä, onko se jäsenenä EU:ssa vai ei. Meillä on jo nyt yhteistyötä, ja sitä pitää puolustuksessa vielä lisätä. Britannialla on vahva asema Yhdysvaltain ja Euroopan turvallisuuspoliittisessa rakenteessa, eli yhteistyöstä olisi paljon hyötyä, Stubb sanoo.

Valtiovarainministeri Stubbin mielestä Ruotsin tilanteen muutos on otettava huomioon myös Suomen omassa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä.

Stubb nostaa yhdeksi Ruotsin tärkeimmistä turvallisuuslinjauksista sen, että Nato-jäsenyydestä keskustellaan vakavasti seuraavalla vaalikaudella.

Stubbin puheenjohtajuuden jatko selviää viikonloppuna Lappeenrannassa, kun puoluekokouksessa äänestetään kokoomuksen uudesta puheenjohtajasta.

Onko Nato-jäsenyys asia, jota lähtisitte ajamaan mahdollisella jatkokaudella kokoomuksen puheenjohtajana?

– Kokoomuksen kanta on ollut jo vuodesta 2006 se, että jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja päätöksentekomahdollisuuksia. Mielestäni jäsenyydestä pitäisi puhua selkeästi ja avoimesti.

– Nato-jäsenyys lisäisi vakautta, mutta siihen tarvitaan tietenkin kansan enemmistön tuki. Tuoreen hallituksen teettämän Nato-selvityksen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet lisäisivät turvallisuutta lähialueilla.

Haluatteko erottua puheenjohtajakisassa korostamalla Natoa ja ehdottamalla vahvempaa puolustusyhteistyötä Britannian kanssa?

– Kaikki jotka minut tuntevat tietävät, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on lähellä sydäntä. Ajat muuttuvat, eikä Suomen sisäpolitiikkaa voi johtaa ilman ulkopolitiikkaa, ja toisin päin.

– Suomi ei ole enää lintukoto irrallaan muusta maailmasta, vaan tarvitaan eurooppalaisia ja kansainvälisiä kontakteja, kokemusta ja kielitaitoa.

Stubb toivoo puheessaan turvallisuuspoliittiseen keskusteluun avoimuutta ja malttia.

– Tarvitsemme avointa analyysia turvallisuusympäristön muutoksesta. Turvallisuus ei odota parempia aikoja, vaan siitä pitää puhua nyt, Stubb huomautti Paasikivi-seuran tilaisuudessa.

Stubbin mielestä erityisen tärkeää on nyt se, että Suomi luo vakautta ja turvallisuutta Itämerellä.

– Ei mielistellä, vaan autetaan muita omista lähtökohdistamme käsin. Ensisijaista on oman maan turvallisuuden maksimointi. HÄSA

Menot