Kanta-Häme

Stubb vakuuttaa: ”Me teemme kaikkemme veronkevennysten eteen”

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) korostaa hallituksen pyrkivän tosissaan sopuun työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksesta.

SAK:n liitoista esimerkiksi Metalli ja Palvelualojen liitto Pam ovat pitäneet muun muassa veronkevennysten toteuttamista neuvottelujen ehtona.

– Voin vakuuttaa teille sekä valtiovarainministerinä että kokoomuksen puheenjohtajana, että me teemme kaikkemme sen eteen, että voimme tehdä veronkevennyksiä ja perua leikkaukset sovitulla tavalla. Se on meidän tahtotila ja tavoite ja sillä koko Suomen tulevaisuutta mitataan, Stubb korosti lauantaina Hämeenlinnassa kokoomuksen puheenjohtajapäivillä.

Hän ei silti edelleenkään pysty varmuudella lupaamaan näiden toimenpiteiden toteutumista. Arvio tehdään kesäkuussa 2016 ja maaliskuussa 2017 Suomen talouden ja työllisyystilanteen perusteella.

– Kaikki riippuu siitä, millä kunnianhimon tasolla yhteiskuntasopimus viedään eteenpäin liittokierroksella, millä kunnianhimon tasolla paikallista sopimista edistetään liittokierroksella, mitkä ovat maltillisen palkkaratkaisun kokonaisvaikutukset ja mitkä sitten ovat mahdollisen Suomen palkkamallin vaikutukset.

– Tämä ei valitettavasti ole eksaktia tiedettä. Me teemme silloin karkean arvion ja toivomme että olemme kaikki mukana yhdessä veneessä viemässä Suomea uuteen nousuun, Stubb sanoo.

Hän odottaa SAK:n maanantaista vastausta toiveikkaana.

– Maanantai on suuri päivä Suomelle. Toivon, että pystymme yhdessä rakentamaan luottamusyhteiskunnan. Olemme päässeet pitkälle yhdessä sopimalla. Meidän tavoitteemme on viestittää, että olisi luottamusta siihen, että saamme tähän maahan työpaikkoja ja talouden kuntoon. Parempi yhdessä kuin erillään, Stubb sanoo.

Pääministeri

Juha Sipilä

(kesk.) korosti lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa, että pakkolait on pantu pysyvästi hyllylle, eikä niitä tällä hetkellä valmistella.

Pakkolakeihin kuuluivat esimerkiksi lomarahojen leikkaus ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus. Sipilän mukaan hallitus joutuu miettimään uusia keinoja, jos yhteiskuntasopimus kaatuu.

– Minulla ei ole sitä keinovalikoimaa. Suunnitelmaa B ei tällä hetkellä ole, Sipilä sanoi Ykkösaamussa.