Kanta-Häme

Suden metsästys jatkuu ensi talvena eri säännöillä

Sudenmetsästys jatkuu ensi talvenakin. Tosin kahden vuoden kannanhoidollisen metsästyskokeilun kokemusten perusteella Riistakeskus myöntää ensi talveksi lupia eri periaatteella kuin kahtena edellistalvena.

Marras–joulukuun vaihteessa maa- ja metsätalousministeriö asettaa sudenmetsästykselle suurimman sallitun kokonaismäärän, jota ei saa ylittää. Suurimmasta sallitusta saalismäärästä voidaan metsästyskauden aikana vähentää susien muu tappaminen. Eli kun metsästyslupien lisäksi myönnetään vahinkoperusteisia poikkeuslupia tai poliisi antaa luvan suden tappamiseen ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi, se otetaan huomioon uusien metsästyslupien myöntämisessä.

Viime vuonna poliisin antamalla luvalla tapettiin 15 sutta. Yhteensä metsästysvuotena kuoli tai tapettiin 78 sutta eli 36 sutta enemmän kuin vuotta aiemmin. Määrä oli ylärajoilla. Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Sami Niemen mukaan ongelma olikin, että 46 suden saaliskiintiötä myönnettäessä ei osattu arvioida, miten paljon susia metsästyksen lisäksi tapetaan tai kuolee.

Ensimmäinen kannanhoidollisen metsästyksen kokeiluvuosi onnistui erinomaisesti. Toinen kokeiluvuosi ei mennytkään yhtä hyvin.

– Luvat myönnettiin susilaumakohtaisesti ja laumasta oli tarkoitus ampua nuori susi, kertoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Silti viime talvena metsästetyistä susista yli puolet oli alfayksilöitä, joita oli tarkoitus varjella. Alfauros ja alfanaaras muodostavat lauman ytimen.

– Nuoret sudet kasvavat talveen mennessä niin, että niitä on vaikea erottaa alfayksilöistä.

Alkavana metsästysvuotena Riistakeskus seuraa, ovatko jo ammutut sudet alfayksilöitä.

Erona edellisvuosiin on myös se, että metsästyslupa voidaan ottaa käyttöön heti, kun se myönnetään.

– Edellisvuosina Riistakeskuksen joulukuun alussa myöntämät luvat sai panna täytäntöön vasta valitusajan jälkeen eli 36 päivän päästä.

Se tarkoitti, että joka puolella maata alettiin susia metsästää yhtä aikaa. Siitä taas syntyi ongelma, että lupien määrää ei voitu säädellä enää kauden aikana.

Metsästyksen jatkaminen katsotaan tarpeelliseksi. Näin voidaan ehkäistä kokeilun aikana vähentynyttä salametsästystä. Suomen Riistakeskuksen teettämän kyselyn mukaan kolmannes suomalaisista hyväksyy laittoman tappamisen, jos laillista metsästystä ei olisi.

Laiton tappaminen hyväksyttäisiin yleisimmin sillä perusteella, että sudet menettävät ihmisarkuutensa, jos niitä ei metsästetä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic