fbpx
Kanta-Häme

Sudet herättävät huolta Rengossa

Asutuksen läheisyydestä löytyneet peuranraadot ovat saaneet renkolaiset syksyn mittaan varpailleen.

Susia on tiedetty seudulla aiemminkin liikkuneen, mutta nyt etenkin Nummenkylällä pelätään susimäärän kasvaneen liian suureksi.

– Meille on informoitu, että alueella on vain kaksi sutta. Samanaikaisesti susihavaintoja tulee kuitenkin eri puolilta Renkoa. Kaksi sutta ei millään voi kloonata itseään sillä tavalla, Reija Nevala sanoo.

Susien määrän pelätään kasvavan hallitsemattomasti, kun riistaa riittää syötäväksi eikä kantaa millään tavalla rajoiteta.

– Entäs sitten, kun peurat ja hirvet alkavat vähentyä? Alueella on karjatiloja, ja pihattoihin on vapaa käynti.

Kyläläiset kysyvätkin, pitääkö jotain tapahtua ennen kuin huoli otetaan tosiaan.

– Susille pitäisi saada kaatolupia, jotta kantaa saadaan vähennettyä. Jos kanta vielä lisääntyy, täytyy asialle jotain tehdä. Pelko saa ihmisissä aikaan vaikka mitä. Jos viranomaiset eivät toimi, on mahdollista, että ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Se on sitten hallitsematon tilanne, miettivät Nummenkylän koululle kokoontuneet kyläläiset.

Kyläläiset ovat laskeskelleet maastosta löytyneen pelkästään tämän syksyn aikana 14 peuranraatoa ja yksi hirvenraato. Myös parin metsästyskoiran kerrotaan kadonneen.

Huolta aiheuttaa etenkin se, että puoliksi syödyt peuranraadot löytyvät nyt aiempaa lähempää ihmisastutusta.

Yksi tällainen raato löytyi 150 päästä Reija Nevalan kotipihasta. Seppo Leppänen puolestaan kuvasi yhden raadon Nummenkylän vanhan koulun läheisyydessä olevalla pellolla.

– Lapset kuljetetaan koulukyydein kotiovelta. Hämärän tultua lapset ovat sisällä, ulos ei ole asiaa leikkimään, Juha-Matti Loukaja kertoo.

– Ihmisiä pelottaa. Illalla en itsekään halua lähteä yksin ulos, Nevala täydentää.

Kyläläiset kokevat, etteivät viranomaiset ota huolta tosissaan.

Kun tietoa ei koeta saatavan riittävästi, heräävät myös kyläläisten epäilykset. Kylällä esimerkiksi mietitään, ovatko sudet koirasusia, Venäjän tulokkaita vai mahdollisesti jopa muualta Suomesta Renkoon siirrettyjä pantasusia.

Reija Nevala korostaa, ettei hänellä ole mitään petoeläimiä vastaan. Raja tulee kuitenkin vastaan siinä vaiheessa, kun pedot näyttävät pyrkivän ihmisten pihoihin.

– Tuntuu, että maalla asuvat eivät ole yhtäläisessä asemassa kaupunkilaisiin nähden. Päätökset riistaluvista tehdään neljän seinän sisällä keskellä kivikylää. Ei siellä nähdä päätösten vaikutuksia, Nevala sanoo.

– Välillä tuntuu, että tässä ollaan ihan koekaniineja. Että tässä seurataan vain, miten me suhtaudumme tällaiseen tilanteeseen. HÄSA

Menot

Uusimmat