Kanta-Häme

Sudit ammattilaisten käsiin

Yhä useammat talonomistajat teettävät talonsa maalaukset ammattilaisilla hyvistä maalaussäistä huolimatta. Maalarien mielestä ostopalveluiden suosiminen ei ole iästä kiinni.

– Nykyään nuoremmatkin talon omistajat kyselevät yrityksistä maalareita. Usein syynä on halu pitää huolta omaisuudestaan. Lisäksi monet hoksaavat huolenpidon tärkeyden yhtäkkiä, jolloin pitkällisten maalausprosessien aloittamiselle ei ole aikaa, kertoo Kari Hyvönen Hämeen maalaus- ja remonttipalvelusta.

Maalaus onnistuu säistä huolimatta

Perinteiden mukaan Suomessa on vapun ja juhannuksen välisenä aikana toteutettava kaikki ulkomaalaussuunnitelmat, sillä myöhemmin sää on liian vaihtelevaa. Talonmaalauksen ammattilaiset kertovat kuitenkin jatkavansa työntekoa pitkälle syksyyn.

– Nykyaikaiset maalit ovat niin kehittyneitä, ettei pelkkä ilmankosteus estä kuivumista. Viime vuonna tein maalauksia aina lokakuun lopulle saakka, kertoo rakennusmaalausyrittäjä Jari Komonen.

Monien Hämeenlinnan alueen maalarien kalenteri on jo pullollaan töitä. Muutamia vapaita aikoja on vielä varattavana syksyksi ja ensi kevääksi.

Talonmaalaus ei ala maalipurkista

Maalarien mielestä monella talonomistajalla ei ole kunnollista käsitystä talonmaalauksesta. Toisinaan käy niin, että paikalle kutsutaan maalari, vaikka maaleista ei ole talolle enää hyötyä.

– Välillä tarvitaan kokonaan uusi ulkovuori, vaikka omistajat kuvittelevat talon kaipaavan vain hieman uutta maalia päälle, Hyvönen kertoo.

Useimpien tee-se-itse-maalarien suurin kompastuskivi paljastuu vasta maalausurakan päätyttyä. Parin vuoden kuluttua maalaamisesta alkaa seinissä näkyä kupruilua ja lohkeilemista. Vika ei silloin ole maaleissa, vaan taitamattomuudessa.

– Monet omatoimimaalarit kuvittelevat, että talomaalauksen tärkein osa on pensselien kastaminen maaliin. Vaativin vaihe ovat kuitenkin pohjatyöt, jotka on tehtävä kunnolla, muutoin maalaamisesta ei ole mitään hyötyä, kertoo Kimmo Tamminen Rakennusmaalaus Tammisesta.

Pohjatöihin kuuluu Tammisen mukaan vanhan maalin rapsuttaminen pois seinistä, pesu homeenpoistoaineella ja huonojen lautojen vaihto uusiin. Vasta sitten päästään pohja- sekä pintamaalauksen kimppuun.

Täyden palvelun taloprojekti

Talonmaalauksesta maksetaan nykyään keskimäärin 10 000 euroa. Rahoille halutaan kunnolla vastinetta, ja vaatimukset maalausfirmoja kohtaan ovat kiinnostuksen myötä kasvaneet. Työ halutaan hoidettavan suomalaisella työvoimalla, nopeasti ja tehokkaasti sekä mahdollisimman vaivattomasti.

– Avaimet käteen -periaate on yleistynyt huomattavasti. Maalausfirmat huolehtivat itse vakuutuksista, telineistä, maaleista, tarvikkeista ja ammattitaidosta. Työ kestää noin kaksi viikkoa ja kohde on valmis, Jari Komonen kertoo. (HäSa)