fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Suhdannebarometri: Hämeessä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on edelleen vaikeutunut

Peräti 61 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten nousseen viime kuukausien aikana. Kustannusten nousu näkyy erityisesti teollisuudessa. Tämän odotetaan vaikuttavan myös tuotteiden ja palveluiden hintoihin.
Peräti 61 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten nousseen viime kuukausien aikana. Kustannusten nousu näkyy erityisesti teollisuudessa. Tämän odotetaan vaikuttavan myös tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Arkistokuva.

Hämeen alueen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten hyvä suhdannetilanne on pysynyt lähes ennallaan verrattuna heinäkuuhun. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä suhdannebarometrikyselystä.

Hämeessä lokakuussa vastanneista yrityksistä 21 prosenttia odotti suhdanteiden parantuvan ja 70 prosenttia arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan.

Tuotanto- ja myyntimäärät kasvoivat heinä-syyskuun aikana aiempien odotusten mukaisesti ja tuotannon ennakoidaan lisääntyvän hieman myös loppuvuoden aikana.

– Suhdannearviot ovat alueellamme nyt lokakuussa lähellä koko maan keskiarvoa”, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen sanoo.

Lähes neljänneksellä Hämeen alueen yrityksistä on akuuttia pulaa materiaaleista ja kapasiteetista.

Peräti 61 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten nousseen viime kuukausien aikana. Kustannusten nousu näkyy erityisesti teollisuudessa. Tämän odotetaan vaikuttavan myös tuotteiden ja palveluiden hintoihin.

Hämeessä yritykset palkkasivat lisää henkilökuntaa syksyn aikana ja työvoimaa palkattaneen lisää myös vuoden lopulla.

– Vastanneista 19 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan seuraavan kolmen kuukauden aikana suurempi, kun heinäkuussa osuus oli lähes sama 18 prosenttia, Eerikäinen sanoo.

Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on vaikeutunut edelleen. Lokakuussa rekrytointivaikeuksia oli 36 prosentilla vastaajista, kun heinäkuussa vastaava osuus oli 32 prosenttia.

Suhdannebarometriin vastasi Hämeestä 113 yritystä ja ne työllistävät yli 17 000 henkilöä. HäSa

Menot