Kanta-Häme

Suiston suksee on kiirinyt kauas

Jos Suisto-klubia yhdessä Ukri Kokkosen kanssa luotsaavan Kristian Schmidtin energian saisi taltioitua hyötykäyttöön, viidettä ydinvoimalaa tuskin tarvittaisiin Suomeen.

Miehestä pursuvan energian ovat huomanneet myös musiikkibisneksen isot tekijät, sillä Schmidt saa enenevässä määrin yhteydenottoja bändien ja artistien tuomiseksi Suomeen. Schmidt tituleeraakin tätä nykyä itseään – vaikka titteleitä inhoaakin – konserttijärjestäjäksi ja agentiksi.

– Suiston nimi on muusikoiden mukana levinnyt Suomen rajojen ulkopuolelle. Avunpyyntöjä tulee paljon, että voisimmeko järjestää keikkoja. Suiston tehtävänä on toimia suodattimena, ohjata heitä oikeaan suuntaan. Tulemme olemaan uusi tekijä bändien maahantuonnissa, Schmidt kertoo.

Koukussa jo maineikkaita esiintyjiä

Schmidtiin otti yhteyttä mm. kulttimaineessa olevan elokuvaohjaajan David Lynchin ja kalifornialaislaulajattaren Chrysta Bellin Euroopan-kiertueen manageri, joka etsi sopivaa keikkapaikkaa taiteilijoiden yhteisprojektille. Sellainen löytyikin Helsingin Savoy-teatterista, jossa Bell esiintyy 22. lokakuuta.

Hämeenlinnaan esitystä ei saatu sopimaan tiukan kiertueaikataulun – ja ehkä paikkakunnan pienuuden – vuoksi.

– Käymme myös neuvotteluja Helsinkiin ensi keväälle yhdestä tanssitapahtumasta, klubikonsertista, joka kiertää koko maailmaa. Ehkä tästä voi jo päätellä jotain, Schmidt sanoo salaperäisyyteen verhoutuen.

PMMP marraskuussa Vanaja-saliin

Suisto on tuonut maahan koko ajan entistä nimekkäämpiä artisteja genrerajoista ja maantieteellisistä rajoista riippumatta.

Listalla on artisteja mm. Islannista, Brasiliasta ja Chilestä kotimaisia kärkinimiä unohtamatta.

Viime syksynä Suisto sai kunnian buukata Verkatehtaan Vanaja-saliin Sielun Veljien paluukeikan, joka myytiin viikossa loppuun. Vuonna 2009 salissa vieraili Kimmo Pohjosen ja progelegenda King Crimsonista tuttujen muusikoiden yhteisprojekti KTU.

Ensikosketuksensa Suisto sai Vanaja-saliin tuomalla sinne ennakkoklubin, jossa esiintyivät punk-yhtyeet Fun ja Alaska sekä Dadao Trio ja maailmallakin tunnettu dubstep-bändi Clouds.

Nyt marraskuun 10. päivänä Suisto tuo PMMP-yhtyeen rokkikeikalle Verkatehtaalle.

– Moni ehkä ajattelee, että miten PMMP sopii Suiston ideologiaan, mutta se on bändi, joka on tehnyt paljon töitä eikä mene sieltä missä aita on matalin, mikä on kunnioitettavaa.

Artistien täytettävä tietyt kriteerit

Kristian Schmidt korostaakin puhuessaan halunsa tuoda estradeille artisteja, jotka ”kertovat samaa tarinaa kuin Suisto-klubi”. Tarkalleen ottaen siis mitä tarinaa?

– Meidän arvojamme ovat ennakkoluulottomuus, kokeilevuus ja laadusta tinkimättömyys. Idea on ollut kirkas koko ajan.

– Vastoin monien odotuksia me olemme yhä olemassa ja pikkuhiljaa löytämässä sen, miten mitä pitää tehdä ja miten, Schmidt sanoo partaansa sukien.

Suistolla on ensi vuonna alkamassa viides toimintavuosi, eikä toiminnan pyörittäminen ole aina ollut – eikä ole edelleenkään – pelkkää onnea ja autuutta.

– Ei voi sanoa, että tällä tahkottaisiin paljon rahaa. Tämä on meille paljon muutakin kuin pelkkä bisnes. Olemme ottaneet paljon omia riskejä muun muassa tuottamalla näitä omia juttuja Vanaja-saliin.

Suisto pyörittää noin 300 000 euron liikevaihtoa, ja artistien maahantuonnin lisäännyttyä Schmidt arvioi liikevaihdon kasvavan vuositasolla parinkymmenen prosentin luokkaa.

– Suisto on kuin turboahdettu pikkuauto: meillä on hyvät soundit sekä pelit ja vehkeet, mutta kasvua pitää hakea muualta kuin huonetilasta, tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

Luvassa minifestareita Verkatehtaalle

Uuteen, aiempaa aktiivisempaan rooliin kuuluu myös tuottaa Verkatehtaan Vanaja-saliin enemmän konsertteja kuin ennen.

Tähän asti on menty yksi per vuosi -periaatteella, mutta nyt Kristian Schmidt lupailee ”ehkä viittä”.

Tähän liittyen Suisto aikoo satsata myös konserttien oheisohjelmaan, mihin Suisto-klubin sijainti lähes Vanaja-salin kyljessä antaa loistavat mahdollisuudet.

– Ensi kesänä tullaan näkemään täällä sellaisia minifestareita, joita ei ole vielä nähty, Kristian Schmidt lupailee.

Suisto käy neuvotteluja parhaillaan mm. etnomusiikkitapahtumasta.

Nyt PMMP:n keikan yhteydessä Suistolla esiintyy kahden hengen powerpop-kokoonpano Toot Toot sekä todennäköisesti Lopun Ajan Mies.

Lisäksi PMMP:n lämppäribändinä on The Wedding Crashers. PMMP itse tekee levykauppaesiintymisen konserttipäivänä 10.11. Mustissa Levyissä (Kirkkorinne 4) kello 16–16.30. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic