Kanta-Häme

Sukeltajia tulossa vuoden ympäri

Voi Tumpelo, mitä teit.

Tumpelo meni ja nousi seisomaan soutuveneessä. Onni onnettomuudessa oli, että Tumpelon tyttöystävä Unelma oli varustanut Ahvenistonjärven vastarannalle suuntaavan Tumpelon kunnollisilla varusteilla. Veneessä oli kunnon äyskäri, hyvät airot ja asiallinen ankkuri, mutta parhaatkaan välineet eivät suojaa typeryydeltä.

Kiikkerä vene kaatui, ja Tumpelo putosi veden varaan. Kirkkaat pelastusliivit kannattelivat häntä, mutta veneessä mukana ollut Helly-nukke putosi pohjaan saakka.

Onneksi paikalla on Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sukeltajat, jotka ottavat tilanteen haltuun. Muutaman minuutin sukelluksen jälkeen Helly löytyy, ja sukeltaja vedetään nukke kainalossa rantaan narusta, joka on kiinnitetty sukeltajan pukuun.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sukeltajat osallistuivat tiistaina Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton pelastusnäytökseen, ja joukko harjoitteli, kuin olisi tosi kyseessä.

Tosipaikan edessä pelastuslaitoksella onkin pian taitajia. Ensi vuoden alusta lähtien pelastuslaitoksella on sukellusvalmius ympäri vuoden.

Sukeltajat ennen muualta

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Kari Ursinin mukaan Kanta-Hämeessä on ollut ongelmana se, ettei omia pelastussukeltajia ole ollut. Tilanne oli toinen 1980-luvun ja 1990-luvun vaihteessa.

– Toistaiseksi sukeltajaa on jouduttu pyytämään lähialueelta, kuten Lahdesta tai Valkeakoskelta. Pahimmillaan on kestänyt jopa tunnin, ennen kuin sukeltaja on kohteessa, Ursin toteaa.

Ensi vuoden alusta voimaan astuu uusi pelastustasopäätös, joka määrittää, että joka vuorossa on oltava sukellusvalmius.

Ursinin mukaan pelastuslaitoksella on neljä työvuoroa, ja joka vuoroon on määrä saada kaksi sukeltajaa. Käytännössä sukeltajat koulutetaan nykyisistä palomiehistä. Henkilö on käynyt Kuopion Pelastusopistossa kouluttautumassa, ja Ursinin mukaan valmius on saavutettu jo lähes kokonaan.

Kaikkiaan sukeltajia tulee olemaan noin 10–15.

– Ensi syksyn kurssille osallistuu vielä kaksi. Sukeltajat tulevat olemaan Hämeenlinnassa, ja heille on hankittu myös oma ajoneuvo käyttöön, Ursin sanoo.

Yksittäistapauksia

Kari Ursinin mukaan veden varaan joutuneiden ihmisten pelastustehtäviä on maakunnan alueella vuosittain kymmenkunta. Hän uskoo, että sukeltajia tullaan tarvitsemaan ainoastaan yksittäistapauksissa.

– Veden varaan joutuneita pelastetaan aika lailla ympäri maakuntaa, ei sellaisia erityisiä vaaranpaikkoja ole, hän sanoo.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUH:n tilastoinnin mukaan tänä vuonna järveen hukkuneita on kaikkiaan ollut heinäkuun puoleenväliin mennessä 75. Viime vuonna vastaava luku oli 59.

Vain noin joka kuudes hukkuneista on nainen. Hukkumiskuolemia oli alkukesästä tavanomaista vähemmän, mutta nyt saapuneet helteet ovat lisänneet kuolintapauksia.

SUH:n kouluttajan Aki Leinosen mukaan alkoholilla on suuri osuus onnettomuuksissa.

– Tänä vuonna on taas ollut 75 hukkunutta liikaa, Leinonen tiivistää. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic