Kanta-Häme

Sukset luistoon suit sait sukkelaan

Pimeänä talvi-iltana lumihankeen heijastuu valon kaje navetan päädyn ikkunasta.

18-vuotias Kalle Lehtonen puunaa punaisessa esiliinassaan suksiparin pohjia hiihtokuntoon, niin kuin hän on tehnyt Lammin Sankolan kylässä jo talvesta 2008–2009 lähtien.

Asiakkaina on lähinnä lammilaisia kuntohiihtäjiä – tai sunnuntaihiihtäjiä, kuten Lehtonen sanoo. Hän voitelee noin 50 suksiparia talvessa vakioasiakkaille.

– Vapaan tyylin suksien voiteluun menee 12 minuuttia, perinteisiin 15 minuuttia, kertoo Lehtonen, jolle voiteluapu on harrastus.

– Bisneksenä tämä on aika pientä. Jos tässä ottaisi tilan lämmityskustannukset huomioon, ei plussalle jäisi.

Oma hiihtoura innosti voiteluun

Voitelupalveluun Kalle Lehtonen innostui oman hiihtoharrastuksen kautta.

Hän hiihti viisi vuotta kilpaa kansallisella tasolla ja osallistui nuorten SM-kisoihin neljä kertaa. Paras sijoitus SM-kisoissa oli 36. sija vuonna 2007.

– Ura loppui kaksi vuotta sitten, jolloin sairastin myyräkuumeen. Se vei kunnon. Siinä meni vielä seuraavakin talvi. Siinä oli hyvä kohta lopettaa. Hiihto vaatisi niin paljon harjoittelua, että muu elämä jäisi sivurooliin.

– Pesäpalloa olen harrastanut 4-vuotiaasta lähtien, ja se on nyt ykköslaji, Lammin Lujassa pelaava Lehtonen kertoo.

Hiihtämässä hän käy pari kertaa viikossa juoksulenkkien ohella.

Kuntoilijoiden suksien huolto helppoa

Suksien voitelua Kalle Lehtonen on opiskellut parilla kurssilla, ja tänä keväänä suuntana on Suomen Hiihtoliiton koulutus Vuokatissa.

Mutta mikä sitten on suksien oikeaoppisen voitelun salaisuus?

– Voitelulla ei loppujen lopuksi ole kauheasti merkitystä. Tärkein on itse suksi, Lehtonen sanoo ja tarkentaa hyvälaatuisen suksen olevan jo puolet voitelusta.

Ja hyvälaatuisella hän tarkoittaa kisasuksia, joiden hinnat liikkuvat 350–600 eurossa.

Sunnuntaihiihtäjien sukset hän kunnostaa yleensä kerran alkukaudesta. Tärkeimmät voiteluohjeet kuntohiihtäjille ovat pitoteippi ja pikaluistoaineet.

Keskimäärin Lehtosen asiakkaat voiteluttavat suksensa kaksi kerta hiihtokauden aikana.

– Jos voitelen vapaan sukset, niiden luisto pysyy hyvänä noin sata kilometriä.

Navetan päädyssä olevissa työtiloissaan Lehtosella on suksitelineet, voitelurauta, sikli, voiteita sekä erilaisia harjoja ja roto-harja porakoneeseen, joka nopeuttaa työtä.

Puusepäksi, armeijaan ja töihin

Suksien voitelijoille olisi Kalle Lehtosen mukaan kysyntää, sillä sitä tekevät vain muutamat urheiluvälineliikkeet, kuten Intersport kantakaupungissa.

Itse hän aikoo lopettaa tämän talven jälkeen, sillä edessä on armeija vuoden päästä tammikuussa.

Tänä keväänä hän valmistuu Ammattiopisto Tavastiasta (ent. Koulutuskeskus Tavastia) puusepäksi. Ala kulkee suvussa.

– Isä on tehnyt 15 vuotta ikkunoita ja ovia, ja vaarit ovat järjestäen olleet kirvesmiehiä. Ehkä alan tehdä itsekin rakennusalan hommia, esimerkiksi piensaneerausta. Yrittäjyyttäkin voin harkita, mutta en ainakaan vielä lähivuosina. (HäSa)

Mainos