Kanta-Häme

Suksikauppa loppumassa latujen sulamisen myötä

Talvien hiihtokauden lyheneminen ja nollan tienoilla pyörivä säätila vaikuttavat voimakkaasti kuluttajien ostopäätöksiin suksista. Latujen sulamisen myötä loppuu myös suksikauppa. Pääsiäiseen saakka urheiluliikkeet Forssassa myyvät Lappiin matkaileville vielä suksia. Muuten kausi on ohitse ja tilaa myymälöissä tehdään jo muille tuotteille, kuten polkupyörille.

Forssan Intersportin kauppias Jussi Kurjenmäki sanoo suksikaupan sujuneen päättyvänä talvena edellistalvea paremmin. Varastoon ei ole jäänyt tällä kertaa liikaa suksia.

– Pitopohjasuksien myötä kuntoilijoiden kynnys lähteä ladulle on madaltunut. Nollakelin ympärillä sahaava lämpötila voi olla perinteisesti suksensa voitelevalle haasteellinen tehtävä. Huoltovapaa suksi, jossa on keskellä karhennettu pitoalue on ratkaisu tähän ongelmaan. Pitopohjasuksia on myyty tänä talvena mukavasti. Nyt myydään ne sukset, jotka ovat jäljellä eikä uusia täksi kevääksi enää tilata. Poistohintaan myytäviä suksia ei näyttäisi tänä vuonna jäävän, sanoo Kurjenmäki.

Suksivalinta ykkösasia

Kurjenmäki on lähdössä kahden viikon kuluttua ostopäiville, joilla pitäisi osata katsoa kristallipalloon, millainen suksitalvi en tulossa ensi talvesta.

Kurjenmäki sanoo, että suksivalikoiman kanssa on osattava olla yhä tarkempi. Kurjenmäen johtamassa liikkeessä on myynnissä kaikki johtavat suksimerkit. Huippukilpasuksia liike ei myy, koska niiden myyntiä tukemaan tarvittaisiin hiontakoneet ja huippuvoiteet.

Mikään voitelu ei suksen luistoa pelasta, jos suksivalinta ei osu oikeaan. Oikeanlaisen suksen valinnassa kannattaa Kurjenmäen mukaan luottaa ammattilaiseen.

– Tänä talvena sukset ovat hankkineet monet uudet harrastajat ja suksia on hankittu runsaasti myös lapsille, Kurjenmäki kuittaa utelut hiihtoharrastuksen mahdollisesta taantumasta.

Jo toinen heikko lumitalvi

Urheilu-Kennin kauppias Pia Kenni-Kujala sanoo päättymässä olevan talven olevan toinen heikko hiihtotalvi peräkkäin.

– Jos ei ole hiihtokelejä, ei ole suksikauppaakaan, Kenni-Kujala tiivistää suksikaupan markkinat.

Hänen mukaansa urheiluvälinekauppias on suksikaupassa säiden armoilla. Jonkin verran suksia vielä myydään Lappiin hiihtoreissuille lähtevien tarpeisiin.

Kenni-Kujala toteaa, ettei talvivaateiden kaupassa olla aivan niin suhdanneherkkiä kuin suksikaupassa. Talven alkaessa ja säiden kylmetessä talvivaatteet tekevät aina kauppansa. Nykyisin urheilu- ja ulkoiluvaatteista on tullut myös osa katumuotia.

Urheilu-Kennillä on aloitettu jo tekemään tilaa pyörien tuomiseksi esille. Ensimmäiset pyöräkaupatkin on jo tehty. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic