Kanta-Häme

Sukupuolena ihminen – voittoisan tietokirjan otsikko kertoo oleellisen

Tietokirja Sukupuolena ihminen valottaa sukupuolen määrittelyn historiaa ja nykyisyyttä – ja erityisesti sitä, miltä tuntuu, kun ei mahdu ahtaaseen muottiin.

Mun mielestä pitäis pyrkiä lisäämään ymmärrystä sukupuolten spektristä tai syvyydestä. Sen sijaan että maailma olisi kaksijakoinen ja mustavalkoinen jana, tai jopa kaksi pistettä ilman mitään janaa, niin tajuttaisiin, et sähän voit niiden kahden pisteen lisäksi olla niiden yläpuolella tai takana, mennä yli tai ympäri.

Näin pohtii kolmikymppinen Aura, jota on haastateltu tuoreeseen Sukupuolena ihminen -tietokirjaan.

Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja Vesa Tynin teos tekee juuri sitä, mitä Aura toivoo. Lisää ymmärrystä.

Onkin jo korkea aika.

– Asiat eivät ole selvärajaisia, ja se on OK. Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on, ja nyt on vihdoin otollinen aika tehdä tällainen kirja. Äskettäin on ilmestynyt myös Näkymätön sukupuoli, jossa kuvataan, millaista on elää binäärin ulkopuolella, Maiju Ristkari sanoo.

 

”Binääri”, ”cis”, ”transsukupuolinen”. Muun muassa nämä termit tulevat teoksessa tutuiksi. Ennen kaikkea näkyväksi tulee se, miten paljon yhteiskunta kiinnittää huomiota sukupuoleen – ja miten paljon sortoa kokevat ne, jotka eivät sovi totuttuihin miehen tai naisen määritelmiin.

Uudesta asiasta ei ole kysymys. Kirja muistuttaa, että länsimaissa nyt normina pidettävä kaksijakoinen sukupuolikäsitys on kulttuurinen tapa – eikä edes järin vanha tapa.

Määrittelyihin on helppo takertua, jos itse sopii niihin. On kuitenkin paljon ihmisiä, joiden elämää ahtaat määritelmät rajoittavat.

– Olemme saaneet kirjasta todella myönteistä palautetta. Ihmiset ovat kiitelleet sitä, että näistä asioista puhutaan.

 

Tekijöille oli tärkeää, että kirjassa kuuluu ennen kaikkea haastateltujen ääni.

Se ääni oli olemassa jo ennen kirjaa. Teos perustuu Ristkarin ja Tynin samannimiseen näyttelyprojektiin, joka alkoi jo vuonna 2015. He kiersivät ympäri Suomea haastattelemassa ja valokuvaamassa eri-ikäisiä transsukupuolisia ihmisiä.

Nina Suni tuli projektin kuraattoriksi vuonna 2016, ja parhaillaan Suomea kiertää siitä koostettu näyttely.

Tekijät halusivat koostaa materiaalin myös kirjaksi, ja kun Tammi ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus toissa vuonna julkistivat lasten ja nuorten tietokirjakilpailun, he päättivät osallistua. Sukupuolena ihminen voitti nuorten sarjan.

– Teoksen on tarkoitus ennen kaikkea auttaa niitä, jotka pohtivat sukupuoltaan, ja antaa heille sanoja puhua asiasta. Tulevaisuuden maailma riippuu siitä, millaisia ihmisiä täällä nyt kasvaa, Ristkari toteaa.

 

Sanoja tarvitsevat aivan kaikki. Yhteiskunnan asenteet ovat muuttuneet hitaasti. Historia on väkivaltainen ja tuomitseva, ja Suomen nykyistä translakia pidetään vanhentuneena ja etenkin transnuoria syrjivänä.

Ristkari tietää, että termien kirjo voi myös pelottaa monia. Entä jos sanoo väärin?

– Suomalaiset ovat ankaria itselleen. Mokata ei saisi. Moninaisuus on kuitenkin jokapäiväistä elämää, ja siitä saa puhua. Pitkälle pääsee muistamalla, ettei mikään sukupuoli ole normaalimpi kuin muut.

Hän neuvoo kuuntelemaan, miten toinen ihminen haluaa itsensä määriteltävän ja noudattamaan sitä.

– Kohteliaisuudella ja käytöstavoilla pärjää. HÄSA

Opi ainakin nämä

Binääri: Kaksijakoinen nainen–mies-sukupuolikäsitys.

Cis: Henkilön sukupuoli-identiteetti on syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen kulttuurissa liitettyjen odotusten mukainen.

Cisnormi: Yhteiskunnan ja kulttuurin ajatusmalli, jonka mukaan kaikki ihmiset kokevat syntymässä määritetyn sukupuolen omakseen.

Muunsukupuolinen: Ihminen, joka kokee, ettei ”nainen” tai ”mies” ole hänen sukupuoltaan kuvaava termi. Osa muunsukupuolisista kokee olevansa jotain miehen ja naisen väliltä, osa jotain täysin muuta. Osa kokee, ettei heillä ole sukupuolta lainkaan.

Transsukupuolisuus: Kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa syntymässä määritettyä sukupuolta. Transsukupuolisen sukupuoli-identiteetti voi olla mies, nainen tai jotain muuta.

Lähde: Sukupuolena ihminen (Tammi 2018).

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic