Kanta-Häme

Sukupuutaan Ruotsissa rakentava Jan Saariste etsii juuriaan – Isovanhemmat asuivat Leppäkoskella ja Hämeenlinnassa

Ruotsalainen Jan Saariste etsii juuriaan, jotka ulottuvat Hämeenlinnan seudulle. Hän vietti lapsena monet lomat Kaurialassa.
Jan Saariste (vaunuissa) vieraili 1960-luvulla äitinsä Ulla Saaristen kanssa usein mummolassa Parolantiellä. Hänellä on tuhansia kuvia 1960–1970-luvuilta.

Kun ihminen saavuttaa tietyn iän, alkavat omat juuret kiinnostaa. Kuka minä olen, mistä sukuni on lähtöisin?

Niin kävi myös Jan Saaristelle, Etelä-Ruotsin Vellingessä asuvalle miehelle, jonka isovanhemmat asuivat muun muassa Janakkalassa ja Hämeenlinnassa.

Saariste aloitti juuriensa etsimisen viime kesänä, kun hänen Hämeenlinnassakin asuneen äitinsä Ulla Saaristen (o.s. Merisaari) kuolemasta oli kulunut 10 vuotta.

– Vanhempani Ulla ja Raimund menivät naimisiin Hätilän kirkossa vuonna 1958. Minä synnyin Ruotsissa 1962.

Apparalla punaisen Jaffan kera.

Jan Saaristen sukupuu on iso, mutta siinä on myös aukkoja. Se alkaa 1700-luvun alusta ja ulottuu Jan Saaristen jälkikasvuun.

– Minulla on ruotsalaisia, suomalaisia ja isäni puolelta virolaisia sukujuuria. Selvitin, että vuonna 1906 sukunimi Sjöholm muutettiin Merisaareksi. Lapsuudessani kotona puhuttiin kaikkea kolme kieltä, mutta kolmantena kielenä ollut suomi on unohtunut vuosien saatossa.

Hämeenlinnan seudulta Saariste etsii tietoa isovanhemmistaan Onni ja Maria (o.s. Weidmann) Merisaaresta.

– Tiedän, että Ulla-äitini vanhemmat asuivat 1920-luvulla Leppäkoskella ja työskentelivät Valtionrautateille (VR).

Erityisesti Hanssin-Jukka on jäänyt Saaristen mieleen.

Kansallisarkistosta löytyneiden 1920-luvun Hämeen Sanomien mukaan Kuumolassa pidetyssä Janakkalan suojeluskunnan vuosikokouksessa esikuntaan valittiin rautatievirkailija Onni Merisaari (HäSa 25.2.1921).

Janakkalan Lotta Emäntien vuosikokouksessa johtokuntaan puolestaan valittiin Maria Merisaari (HäSa 23.2.1921).

Pariskunta kiitteli lehti-ilmoituksessaan Leppäkosken ja Turengin ystäviään muuttaessaan pois Janakkalasta (HäSa 11.12.1927).

– Isovanhempani muuttivat ensin Karjaalle ja sieltä Hämeenlinnaan vuonna 1958.

Jan Saaristen isoäiti Maria asui kuolemaansa (1976) saakka Hämeenlinnassa tornitalossa osoitteessa Parolantie 12.

Kauriala ja Hämeenlinna ovat Saaristelle tuttuja paikkoja lapsuudesta. Hän sanoo Hämeenlinnan olleen hänelle kuin toinen koti 1960–1970-luvuilla.

– Muistan erityisesti markkinatalo Raketin ja linja-autoasemalla olleen Hanssin-Jukan. Olin myös laivaretkellä Hämeenlinnasta Tampereelle. Kaurialassa oli Parolantiellä kioski, josta sai punaisia tikkareita.

 

Saaristen isovanhemmat, kuten myös hänen tätinsä Anna-Liisa Merisaari (1921–1985), lepäävät Riihimäen hautausmaan maaperässä. Saaristen isoisovanhemmat Antti Merisaari (1862–1925) ja Ida Merisaari (1864–1924) ovat puolestaan haudattu Mäntsälään.

– Tädilläni on kaksi poikapuolta Helsingissä. Tuntuisi oudolta ottaa heihin yhteyttä, sillä emme koskaan ole olleet tekemisissä.

Aika onkin Saaristen pahin vihollinen tiedon kaivamisessa.

– En usko, että suomalaisjuuristani on jäljellä enää juuri ketään. Kaikki alkavat olla niin vanhoja. Seuraan kuitenkin jälkiä niin pitkään, kuin niitä vain riittää.

Saariste on etsinyt käsiinsä vaikuttavan määrän kuvamateriaalia: 23 kiloa vanhoja negatiiveja ja yhdeksän kiloa valokuvia.

– Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja vanhoista valokuvista. Minua kiinnostavat enemmän ihmiset kuin pienet yksityiskohdat. Haluan myös jättää jälkipolville perinnöksi tietoa heidän juuristaan.

Jan Saariste toivoo, että häneen oltaisiin yhteydessä, jos kenelläkään olisi tietoa hänen isovanhemmistaan – mikään tiedonjyvänen ei ole liian pieni. HäSa

Jan Saariste

Jan Saariste kävi lokakuussa tekemässä sukututkimusta muun muassa Hämeenlinnassa.

Vanhemmat

Raimund Saariste (1914–1997).

Ulla Saariste (o.s. Merisaari, 1917–2008).

Isovanhemmat
Äidin puolelta:

Onni Merisaari (1892–1959).

Maria Merisaari (o.s. Weidmann, 1895–1976).

Isän puolelta:

Hans Mullikas (1885–1937).

Elvine Mullikas (o.s. Samberg, 1888–1978).

Sukupuu

Sukupuu löytyy kokonaisuudessaan www.myheritage.se/site-family-tree-547703271/saariste -verkkosivulta.

Ota yhteyttä: valinsky@gmail.com

Päivän lehti

23.1.2020