Kanta-Häme Riihimäki

Sulkon esitys: Riihimäki pysyy Kanta-Hämeessä toistaiseksi, mutta vapaaehtoinen maakunta-sote hylätään

Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon mukaan maakuntakysymykseen palataan viimeistään seuraavalla vaalikaudella. Vapaaehtoisen maakunta-soten rakentaminen olisi hänestä vain "turhaa välivaiheen säätämistä".
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko jätti esittämättä maakunnan vaihtamista, koska maan hallitus olisi todennäköisesti tyrmännyt hakemuksen. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko jätti esittämättä maakunnan vaihtamista, koska maan hallitus olisi todennäköisesti tyrmännyt hakemuksen. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen vapaaehtoisen maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelu on lopetettava, esittää Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

– Saimme muun muassa suoraan ministeri Krista Kiurulta sellaiset terveiset, ettei ole järkevää tehdä henkilöstösiirtoja ja luoda hallintoa maakunnalliselle yhtymälle, koska ne tullaan kuitenkin siirtämään uudelle sote-maakunnalle. Se olisi vain turhaa välivaiheen säätämistä, Sulkko kertoo Hämeen Sanomille.

– Olen ollut tästä asiasta koko ajan samaa mieltä. Hämeen ei kannata käyttää aikaa tällaiseen vaan siihen, miten ne siirrot tehdään aikanaan nykyisistä sote-organisaatioista suoraan tulevaan sote-maakuntaan.

Valtion suhtautuminen ratkaisi

Riihimäen kaupunki tiedotti perjantaiaamuna, ettei Sulkko esitä maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle maakunnan vaihtamista.

Ratkaisun syynä on se, että valtio todennäköisesti hylkäisi Riihimäen hakemuksen. Turha hakemus aiheuttaisi kaupungille edunvalvontariskin ja osalle terveydenhuoltoa välivaiheen ongelmia, kaupunginjohtaja arvioi.

– Mikäli olisi tiedossa, että valtio suhtautuisi myönteisesti näihin vaihtoihin, olisin esittänyt maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa.

Johtopäätös ei Sulkon mukaan merkitse asian lopullista hautaamista.

– Pidän selvänä, että siihen palataan viimeistään seuraavalla vaalikaudella, hän toteaa.

– Päätösehdotukseni lähtee siitä, että tilanne rauhoitetaan toistaiseksi, mutta samalla arvioin, että nyt kaavaillut rakenteet jäävät väistämättä vain välivaiheeksi. Sen vuoksi on enemmän kuin todennäköistä, että joudumme jo seuraavalla vaalikaudella ottamaan kaupunkina kantaa jonkinlaisiin yhdistelyihin.

Kaupunginjohtajan esitykseen sisältyy se, ettei Riihimäki sitoudu jatkamaan maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelua.

”Riihimäki väärässä viitekehyksessä”

Sulkko korostaa, ettei maakuntakysymyksen kaltaisia isoja strategisia asioita voi lyödä lukkoon vain yhden vaalikauden ja sen poliittisten asetelmien näkökulmasta.

– On pakko seurata, mihin maailma on menossa. Isossa kuvassa voisi olla tarkoituksenmukaista rakentaa kaupunkia tiiviimmin osaksi metropolialuetta ja luoda yhteistyörakenteita riippumatta lyhyen aikavälin sairaanhoitopiiri- ja maakuntaratkaisusta.

Sulkon mielestä yksi iso epäkohta on se, että Hämeen kautta Riihimäki on kiinni Länsi-Suomen liikennejärjestelmäsuunnittelussa.

– Se on ihan väärä viitekehys. Meidän pitäisi ehdottomasti olla Etelä-Suomen vastaavissa ryhmissä. Tämä asia pitäisi korjata maakuntakysymyksestä riippumatta. Minusta koko Hämeen pitäisi kytkeytyä näissä asioissa etelän suuntaan.

Riihimäki haluaisi suuremman painoarvon

– Kaikkiin erilaisiin näkymiin liittyy kysymys siitä, kuuluuko Riihimäki asukkaiden kannalta ja tulevan maakunnan tulevaisuuden rahoituskustannukset huomioiden parhaaseen sote-maakuntaan, Sulkko toteaa.

Hänen mukaansa Riihimäen on pystyttävä jatkossa asemoitumaan niin, että edunvalvonnassa ja elinvoiman edistämisessä huomioidaan myös kansainvälinen viitekehys ja ”metropolialueiden kehityksen dynamiikka”.

Kaupunginjohtajan mielestä Riihimäki ei ole saanut Kanta-Hämeessä sitä painoarvoa, jonka se maakunnan toiseksi suurimpana kaupunkina ansaitsisi.

Sotea saadaan vielä odottaa

Valtakunnallisen sote-uudistuksen lainsäädäntö valmistuu näillä näkymin vasta vaalikauden lopulla.

Riihimäen teettämät, MDI:n ja Nordic Healthcare Groupin tekemät vaihtoehtoisselvitykset maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihdosta valmistuivat lokakuun lopulla.

Hämeen Sanomien tekemä kysely (HäSa 27.11.) paljasti, että Riihimäen kaupunginvaltuusto olisi mitä ilmeisimmin hylännyt esityksen maakunnan vaihdon hakemisesta. HÄSA

Lue myös: Kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, että Riihimäki pysyy Kanta-Hämeessä

Lue myös: Riihimäen maakuntakysymys ratkeamassa – HäSan kysely paljasti valtuutettujen kannat

Lue myös: Kolumni: Näin Riihimäelle ja Kanta-Hämeelle jatkossa käy