Kanta-Häme

Sun Spelt on vuoden luomuyritys

Tamperelainen Sun Spelt oy on tämän vuoden luomuyritys. Silloisessa Kalvolan Iittalassa vuonna 2002 perustettu yritys palkittiin Luomuliiton järjestämillä valtakunnallisilla Luomu-päivillä Mikkelissä tiistaina.

Muutama vuosi sitten markkinoille tullut spelttilakritsi on edelleenkin Sun Speltin kärkituote. Muita tuotteita ovat erilaiset speltistä valmistetut myllytuotteet – jauhot, hiutaleet ja mannaryynit – sekä makaronit, murot ja näkkileivät.

Kaikissa näissä tuotteissa vehnäjauho on korvattu speltillä, joka on vanha vehnälle sukua oleva viljalaji.

Sun Spelt on edelleenkin toimitusjohtaja Kari Kaipaisen luotsaama yhden miehen yritys, jolla on laaja alihankintaverkosto. Uusina tuotteina hän mainitsee viileihin, jogurtteihin ja puuroihin tarkoitetun kuitulisän sekä kakkujauhon.

– Speltissä on paljon hyviä ominaisuuksia, joista ollaan myös valmiita maksamaan lisähintaa normituotteisiin verrattuna. Spelttituotteet koetaan vatsaystävällisiksi ja hyvin imeytyviksi elintarvikkeiksi.

–  Keliakiaa sairastaville speltti ei sovi. Heitä varten on tarjolla kvinoa, jota valmistetaan Etelä-Amerikasta peräsin olevasta gluteenittomasta siemenkasvista.

Viennissä hyvät näkymät

Spelttituotteita on myynnissä luontaistuote-, luomu- ja ekokaupoissa, mutta niitä löytyy myös useiden ruokakauppojen hyllyiltä.

Myös vienti on alkanut vetää.

– Kiinnostusta on ollut Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä ja Kaukoidässä. Stockmann on ottamassa Venäjällä myyntiin näkkileipää, joka on jo sertifioitu, Kaipainen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic