Kanta-Häme

Sunnuntaiset matineat tekevät kesän

Kolmen nuoren naisen sormet juoksevat koskettimilla ja kielillä. Trio Lowisa soittaa Sibeliuksen säveliä säveltäjän syntymäkodissa.

–Pohdimme kokoonpanon nimeä pitkään. Sibeliuksen Loviisa-trio tuntuu olevan meille ikuisuusprojekti. Lähdettiin siitä liikkeelle, mutta vasta nyt ollaan saamassa sitä valmiiksi, nauraa sellisti Opriina Opas.

Oppaalla, viulisti Aino Tialalla ja pianisti Annele Heikkilällä ei ole vielä kiire. Trio Lowisa esiintyy Kesämatineassa heinäkuun viimeisenä sunnuntaina.

Kolmikossa tiivistyy jotakin oleellista Sibeliuksen syntymäkodin sunnuntaimatineoista. Sibelius-opistossa opiskelleet muusikot ovat esiintyneet talossa jo monena aikaisempana kesänä, mutta nyt heidän kokoonpanonsa sai ensimmäisen oman konsertin.

– Voi melkein sanoa, että kesä ilman matineoita olisi outo, pohtii Tiala.

– Olen käynyt täällä jo silloin, kun isosisko oli esiintymässä, muistelee Opas.

Kesämatineat ovat Hämeenlinnan Sibelius-seuran, Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Sibelius-opiston yhteinen ponnistus.

Konserttisarjan tuottaja Päivi Hirvikoski ja kaupunginmuseon amanuenssi Antti Krapu haarukoivat konserttisarjan ikää. Matineat ovat alkaneet 1960-luvulla, kun Sibelius-seura avasi talon yleisölle.

– Konserttisarjalla on voinut jopa jo olla 50-vuotispäivät, arvioi Hirvikoski.

Krapu löytää vielä pidemmän jatkumon.

– Näin musabisnes pyöri silloin kun Sibelius asui Hämeenlinnassa 1860–1870-luvuilla. Janne on soitellut tämmöisiä kotikonsertteja itse ympäri kaupunkia.

Sekä Hirvikoskella että Kravulla on jo viiden vuoden kokemus ”talon festarista”. Esiintyjät saavat palkkioksi vain pienen stipendin Sibelius-seuralta, mutta esiintymismahdollisuuksien kysyntä ja tarjonta kohtaavat.

– Yhtenä syksynä matineat jatkuivat syyskuulle, koska emme halunneet rajata ketään ulkopuolelle, kertoo Hirvikoski.

Yleisöä matineoissa on käynyt hyvin. Tällä vuosikymmenellä jokaisen kesän yleisömäärä on ylittänyt edellisen. Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna kokonaismäärä nousi 483:een.

– Viime vuonna talo oli aivan tunkutäynnä, mikä oli soittajille ja järjestäjille superhienoa, sanoo Hirvikoski.

– Palomääräys vetää rajan 60 henkeen, penkit löytyvät 55:lle, tietää Krapu.

Turisteja kuulijoista on arviolta neljäsosa. Ulkomaalaista yleisöä on erityisesti ilahduttanut se, että paperisen käsiohjelman sijaan muusikot esittelevät itse soittamansa kappaleet ja kertovat niiden taustoja. Milloin milläkin tarpeellisella kielellä.

 – Viime kesänä japanilaiset vieraat olivat aivan ällistyneitä ja iloisia, kun yksi Sibelius-opiston opiskelija osasi kertoa jotakin japaniksi, sanoo Hirvikoski.

Trio Lowisa luonnehtii syntymäkotia tunnelmalliseksi esiintymispaikaksi.

– Välillä ihmiset joutuvat kuuntelemaan aika läheltä, mutta se haittaa varmaan vähemmän heitä kuin meitä, kolmikko nauraa. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020