Kanta-Häme

Sunnuntaivuoro on suosituin, jos siitä ei leikata lisiä

Palvelualojen ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo on tyrmistynyt ajatuksesta sunnuntaityökorvausten poistamisesta, jotta ravintoloita olisi kannattavampaa pitää avoinna myös pyhinä.

– Ravintola-ala on työvoimavaltainen ala, tätä tosiasiaa ei saada muutettua leikkaamalla palkasta. Sunnuntaityökorvausten poisto ei PAMin näkemyksen mukaan lisää kuluttajien kävijämäärää ravintoloissa, Ylitalo jyrähtää.

Sunnuntaisin avoinna olevan Hällän ravintoloitsija Urpo Nurmiranta ei liputa sunnuntaikorvauksen poistamisen puolesta.

Hän arvioi, että työntekijöiden kiinnostus lopahtaisi nyt suosittua työvuoroa kohtaan. Ravintola-alalla peruspalkan saa maanantaista lauantaihin.

– Jos etu poistettaisiin, olisi työntekijöillä pyhinä varmaan muutakin tekemistä kuin tehdä työtä normaalipalkalla.

Samoilla linjoilla on Fresno American Dineria pyörittävän Resta Invest oy:n toimitusjohtaja Outi Mertamo.

– Helpointa on löytää työntekijä sunnuntaivuoroon. Jos lisä poistuisi, sitä saatettaisiin kompensoida tuntipalkkojen korottamisella, hän arvioi.

Nurmiranta näkisi vaihtoehtona jonkinlaisen kompromissin.

– Omasta puolestani yrittäjänä olisin tyytyväinen, jos sunnuntain tuplapalkkaa voitaisiin alentaa. Sallittujen etujen poistamisen sijaan sunnuntaiporkkana voisi olla vaikka 50-prosenttinen.

Sunnuntaityölisän poistamista ovat ideoineet Helsingin pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) sekä Matkailu- ja Ravintolapalveluiden (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

Heidän mukaansa korvaus heikentää Helsingin vetovoimaa.

Ylitalon mielestä vaatimuksissa on kyse vain työnantajien kustannuksien alentamisesta ja voiton maksimoimisesta työntekijöiden kustannuksella.

Mertamo arvelee, että myös monella pienellä kahvilalla olisi mahdollisuuksia pitää ovensa avoinna pyhäpäivisin, jos sunnuntailisää ei olisi.

– Kyllä se elävöittäisi Hämeenlinnan keskustaa, nyt ei ole hirveästi tunkua. Avoinna olevat ravintolat ja kahvilat saisivat ihmiset liikkeelle. Mennään kuitenkin liiton päättämän työehtosopimuksen mukaan.

PAMin Ylitalo uskoo, että tuotteen kuluttajahinta pysyy todennäköisesti aivan samana riippumatta sunnuntaityökorvauksesta.

– Työntekijöiden työehtojen halpuutus ei ratkaise aukioloaikoihin liittyviä haasteita tai alan työvoimapulaa.

Hän huomauttaa, että useat suomalaiset syövät ravintoloissa myös sunnuntaisin.

– Tavallisissa laajemman ihmisjoukon kukkarolle sopivissa ravintoloissa käydään jo nyt viikon jokaisena päivänä ympäri Suomea.

Ylitalo muistuttaa, että ravintola-alantyövoimapulaa, kannattavuutta ei korjata heikentämällä työntekijöiden työehtoja poistamalla sunnuntaityökorvaukset.

– Laadukkaan palvelun taustalla on hyvinvoivat työntekijät ja oikeudenmukainen palkka, Ylitalo toteaa. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic