Kanta-Häme

Sunny Car Center huojuu myös yhtiönä velkataakassa

Autokaupan keskuksen mukana on kaatumassa myös Sunny Car Center Hämeenlinna -yhtiö. Projektiyhtiölle on kertynyt miljoonien velat, mutta autotalohankkeen hautautumisen jälkeen sillä ei ole omaisuutta eikä mahdollisuutta tuloihin.

Yhtiöön varoja sijoittaneet, sille rahaa lainanneet ja ennakkomaksuja maksaneet kärsivät todennäköisesti menetyksiä. Miljoonien eurojen veloista ei voi selviytyä ilman omaisuutta ja tuloja.

Sunny Car Centerin tilinpäätösten mukaan yhtiön taloudellinen tilanne on ollut sietämätön jo vuosia. Patentti- ja rekisterihallitukselle ei ole kuitenkaan ilmoitettu omien pääomien menettämisestä. Osakeyhtiölaki velvoittaa yksiselitteisesti tekemään ilmoituksen. Ilmoituksella on korvattu vanhan osakeyhtiölain määräys konkurssin hakemisesta.

Ei mitään tietoja…tilintarkastuksesta

Autokauppayhtiö ei ole pitänyt ajan tasalla kaikkia muitakaan kaupparekisterin tietojaan. Osakepääomaa on ilmeisesti korotettu, mutta sitä ja omistajavaihdoksia ei ole rekisteröity. Seudullinen pääomasijoitusyhtiö Vanaja Capital on Sunny Car Centerin osakas, mutta Patentti- ja rekisterihallituksen rekistereistä ei löydy merkintöjä tästä osakkuudesta.

Sunny Car Centerin tilintarkastaja ei hyväksynyt vuoden 2012 lopulla päättyneen tilikauden tilinpäätöstä vaan antoi huomautuksen. Toimitusjohtaja Markku Ritaluoma vakuutti viime helmikuussa Hämeen Sanomissa, että asiat on laitettu kuntoon. Tilinpäätöksen mukaan yhtiön asiat ovat kuitenkin taloudellisesti yhä heikommassa jamassa.

– Projektiyhtiöt eivät ikinä ole plussalla vaan aina miinuksella, Ritaluoma selitti tilinpäätöstä.

Kaupparekisterin tiedosta selviää nyt, että Sunny Car Centerin entinen tilintarkastaja ei jatka enää tehtävässään. Uudesta tilintarkastajasta ei ole kuitenkaan tietoa. Ei ole tietoa, onko vuoden 2013 lopulla päättyneen tilikauden tilejä edes tarkastettu.

Sunny Car Centerillä ei ole maksuhäiriöitä. Yrityksen laskujen maksaminen on kuitenkin merkittävästi hidastunut. Luottotietoyhtiö ennakoi, että yrityksen maksukäytös on seuraavan 9 kuukauden aikana välttävä. Se on toiseksi heikoin luokitus.

Huijaus vei…loputkin rahat?

Autotaloyhtiön talous on heikentynyt entisestään, jos siltä huijattiin tänä vuonna 336 000 euroa. Ritaluoma lähetti Mark Wilson -nimiselle miehelle rahaa saadakseen Sambian entisen presidentin leskeltä Regina Chilubalta rahoitusta autotalon rakentamiseen. Poliisi pysäytti rahansiirron ja ilmoitti epäilevänsä huijausta. Ritaluoma halusi kuitenkin lähettää rahat.

Seitsemän päivää -lehden videossa Ritaluoma kertoi tällä viikolla, että hän ei tiedä, onko joutunut huijatuksi.

Hämeen Sanomat ei perjantaina tavoittanut Markku Ritaluomaa, jonka tiedetään matkustaneen ulkomaille. Ritaluoma on ilmoittanut, että hän edelleen hankkii rahoitusta Sunny Car Centerille.

– Toiset katsovat asiat luottavaisena loppuun saakka ja toiset eivät, Ritaluoma luonnehti tilannetta helmikuussa Hämeen Sanomille. (HäSa)