Kanta-Häme

Sunny Car Center ja Stora Enso kiistelevät kattosopimuksesta

Stora Enson mukaan Sunny Car Center (SCC) on irtisanonut yksipuolisesti heidän välisensä kattotoimitussopimuksen.

Irtisanominen on Stora Enso Building and Living -liiketoiminta-alueen rakentamisen ratkaisujen johtajan Matti Mikkolan mukaan tapahtunut marras-joulukuun tienoilla.

 

– Syitä täytyy kysyä pikemminkin Sunny Car Centerin toimitusjohtajalta Markku Ritaluomalta. Hänellä on varmaan paljonkin syitä, joista emme ole yksimielisiä. Meidän mielestämme varsinaista syytä ei ole olemassa, Mikkola kertoo.

– Harkitsemme oikeustoimenpiteitä, mutta aktiivisesti emme ole vielä missään prosessissa.

SCC odottaa yhä yhteistyötä

Markku Ritaluoma kiistää irtisanomisen ja katsoo, että Stora Enso itse ei ole pitänyt kiinni sopimuksesta.

– Heillä on koko ajan kutsu päällä tänne meille. Projektia vetävä rakentamisen asiantuntija Pöyry ja pääsuunnittelija eli arkkitehti eivät hyväksy tämänhetkisiä puukatteen suunnitelmia. Olemme kehottaneet Stora Ensoa tekemään suunnitelmat, jotka myös pelastuslaitos ja rakennusvirasto hyväksyvät.

Suurin erimielisyys osapuolilla on Ritaluoman mukaan keskuksen korkeista tiloista, joissa puukate nähtävästi saavuttaa liian nopeasti palamisen vaiheen eikä näin täytä viranomaisten vaatimuksia.

– Olen tästä tiedottanut heitä ja pyytänyt neuvotteluihin, mutta en ole kuullut heistä mitään. Olemme kaupallisia kumppaneita. Jos he eivät saa suunniteltua meille oikeanlaista kattoa, täytyy katsoa joku muu vaihtoehto. Olen odottavalla kannalla, Ritaluoma heittää.

Pöyry on tehnyt Stora Ensolle tarvittavan rakennesuunnitelman ja Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine teknisen selvityksen.

”Aikataulu pitää kaikesta huolimatta”

Johtaja Matti Mikkola myöntää, että Stora Enso ja SCC ovat olleet eri mieltä asioista.

– Ongelmana koko projektissa on ollut se, että se ei ole edennyt esimerkiksi teknisten yksityiskohtien osalta niin, että olisimme pystyneet viemään meidän suunnitelmiamme eteenpäin. Paljon on keskusteltu etenkin siitä, mistä materiaalista koko runko muodostuu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Luulen kuitenkin, että suurin syy irtisanomiseen on se, että projektin aikataulu on vielä varsin hatara, Mikkola sanoo.

Ritaluoman mukaan aikataulu pitää.

– Tämä (jupakka) ei keskeytä yhtään mitään.

Pääsuunnittelija, arkkitehti Harri Koskinen sanoo tottuneensa siihen, että suunnitelmat elävät rakennushankkeissa.

– Ei tämä meidän suunnitteluumme erityisemmin vaikuta. Suunnitelmien yksityiskohtia emme kommentoi.

Suomen suurin puuelementtikate

Stora Enson pitäisi toimittaa puuelementit noin 5,1 hehtaariin suuruiseen kattoon. Kyseessä olisi ollut Suomen suurin puuelementtikate.

Aiheutuuko sopimuksen mahdollisesta raukeamisesta Stora Ensolle taloudellista tappiota?

– Tottahan siinä on taloudellisia sitoumuksia meidän puoleltamme, koska olemme jo suunnitelleet projektia, johtaja Matti Mikkola vastaa.

Tappioiden suuruusluokkaa Mikkola ei kerro. Hän ei myöskään paljasta suunnitellun katon kokonaishintaa.

Markku Ritaluoman mukaan kaikki muut yhteistyökumppanit ovat yhä matkassa. Muun muassa teknologisena kumppanina on Siemens, joka on suunnitellut keskuksen energianlähteeksi 5,25 megawatin kaasuturbiinivoimalan sähkön, lämmön ja jäähdytyksen tuotantoon. Tiloihin on tulossa keskitetty taloautomaatio. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

30.3.2020